Роспроп поширює фейк про міни на українсько-молдовському кордоні

Для підробки пропагандисти використали старе відео про розмінування у Колумбії

На платформі Youtube з’явилося відео, яке буцімто було зняте на українсько-молдовському кордоні. У ролику зафільмовано міну, яку нібито встановили на полі українські силовики. Голос за кадром стверджує, що у такий спосіб українська влада намагається зупинити чоловіків, що мають намір незаконно перетнути кордон з Молдовою.

Це фейк. Канал, на якому з’явилося відео, спеціалізується на поширенні маніпуляцій, підробок та дезінформації для просування антиукраїнських наративів.

Для створення підробки про міни на українсько-молдовському кордоні пропагандисти скористалися старим відео, на яке наклали іншу аудіодоріжку.

Оригінальне відео було викладено на YouTube-каналі колумбійського видання Gs Noticias ще рік тому. У ньому йшлося про те, що у 48 селах муніципалітету Пуерто-Лібертадор у Колумбії тривають роботи з гуманітарного розмінування, щоб запобігти нещасним випадкам, спричиненим вибуховими пристроями.

Подібні фейки російської пропаганди спрямовані на дискредитацію сил безпеки та оборони України. Вони мають на меті посіяти недовіру суспільства до силовиків і створити для України образ держави, в якій нібито правопорушення карається вбивством.

Минулого місяця Укрінформ розбирав фейки про нібито замінування берегів річки Тиса та розстріли чоловіків, які незаконно намагаються перетнути кордон.

Дмитро Бадрак