Іспанський блогер поширив фейк про загибель військових з країн НАТО в Одесі

Він відомий адвокатуванням Росії упродовж тривалого часу та ультраправими поглядами

Іспанський YouTube-блогер та полковник у відставці Педро Баньйос під час одного з ефірів на своєму каналі El Canal del Coronel заявив, що нібито внаслідок російського ракетного обстрілу міста Одеси загинули 18 британських військових та ще 25 отримали поранення. Також він додав, що начебто є втрати і серед французьких військових.

Цю інформацію миттєво почали поширювати російські ЗМІ, z-телеграм-канали, а також низка франкомовних, іспаномовних, італомовних і англомовних акаунтів у соцмережі Х та груп у Telegram.

Це фейк. Педро Баньйос не надає жодних доказів того, що в Україні загинули військові з країн НАТО. Він поширює інформацію з посиланням на неназване джерело, якому нібито довіряє 30 років.

Баньйос відомий тим, що поширює в Іспанії проросійські наративи та теорії змови.

У 2000-х та першій половині 2010-х років він зробив військову кар’єру в Іспанії та як військовий радник брав участь у трьох миротворчих місіях у Боснії та Герцеговині. У 2018-му році його кандидатуру навіть розглядали на керівну посаду у сфері національної безпеки, але не призначили через його адвокатування Росії.

Ще до початку війни Росії проти України в 2014 році Педро Баньойс був одним із тих, хто закликав до зближення Європейського Союзу з РФ. Потім він заперечував збиття Росією літака рейсу MH17, у тому числі робив це у студії пропагандистського каналу Russia Today. А у соцмережі Х написав, що вважає, що малайзійський Boeing збив український літак.

Баньойс виправдовував анексію Криму та бажав ЄС політика “хоч на половину такого ж популярного, як Путін”, а також пропонував  залучити Росію до “вирішення пенсійної проблеми в Іспанії”.

Уже після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у березні 2022 року він написав у соцмережі Х, що “захоплюється харизмою Путіна”.

Баньйос також заперечував російські злочини проти мирного населення у Сирії та причетність російського ФСБ до отруєнні Скрипалів.

У 2017-му році, коли генеральна прокуратура Іспанії почала розслідувати російську причетність до так званого “каталонського сепаратизму” і місцева переса зробила кілька розслідувань, де довела причетність РФ до заворушень у Каталонії, Баньйос заперечував це та навіть публічно виступав проти журналістів і видань, які писали про російське втручання у внутрішні справи Іспанії.

Він виправдовував “визнання” Росією так званих “ЛДНР”, а у повномасштабному вторгненні РФ в Україну в лютому 2022 році звинуватив не Росію і Путіна, а НАТО та США.

Баньйос має крайні ультраправі погляди, викладає в Інституті соціальних, економічних і політичних наук, заснованому  французькою ультраправою політикинею Маріон Марешаль, яка є племінницею Марі Ле Пен.

РФ часто використовує лояльних іноземних журналістів та блогерів для просування власних наративів як на міжнародну, так і на внутрішню аудиторії. На сайті Укрінформу вже виходили матеріали про систему російської пропаганди у Туреччині, проросійських пропагандистів у США і країнах ЄС.

Раніше в Угорщині з’явилася фейкова «новина» про підготовку українцями замаху на Орбана.

Андрій Оленін