Роспроп завищує українські втрати після ракетного удару в Полтаві та ширить фейки про загибель «інструкторів НАТО»

Для своєї маніпуляції пропагандисти підробили скриншоти публікацій з низки акаунтів у соцмережах

Армія РФ 3 вересня завдала удару двома балістичними ракетами по одному з навчальних закладів у Полтаві. Внаслідок цього, за даними МВС України, загинуло 55 людей, ще 328 осіб постраждали.

Одразу після атаки російська пропаганда розпочала велику інформаційно-психологічну операцію, мета якої – завищити втрати серед українців від атаки РФ та вплинути на моральний стан суспільства.

Розглянемо кілька кейсів, як роспроп маніпулює кількістю загиблих внаслідок удару РФ по Полтаві за принципом «хто більше».

Спочатку кремлівські ЗМІ, z-телеграм-канали та проросійські боти у соцмережі Х поширили скриншот зі сторіс одного з користувачів у Instagram із закликом до мешканців Полтави терміново здати кров через нібито «велику кількість загиблих захисників». У цьому пості також зазначено, що внаслідок ракетного удару начебто загинули 190 осіб.

Це фейк. Жодних доказів чи офіційних заяв української влади про «190 загиблих» унаслідок удару РФ по Полтаві немає. Наша команда вирішила проаналізувати «першоджерело» фейку, на яке посилається роспроп. Сторіс в Instagram нібито поширив акаунт, частина нікнейму якого замальована. Однак в назві можна побачити його першу частину – «hrytsenko». Також одне з пропагандиських ЗМІ пише, що нібито «новину» про велику кількість загиблих українців повідомив «волонтер на прізвище Гриценко». Ми не знайшли у соцмережі Instagram користувача з нікнеймом «hrytsenko» і аватаркою, як на фейковому скриншоті, який вказується, як «волонтер з Полтави».

З’ясувалося, що джерелом фейку є російський z-воєнкор Борис Рожин, безпосередньою функцією якого є поширення дезінформації про Україну та ЗСУ.

Інша група пропагандистів поширила фейкову інформацію про ще більшу кількість загиблих та поранених у Полтаві. Серед них кремлівські ЗМІ, російські воєнкори у Телеграмі, та боти у соцмережі Х, які тиражують відео з ТікТок-акаунта дівчини на ім’я Анна Загаєвська. На відео вона каже, що у Полтаві буцімто загинуло 215 осіб, а поранення отримали 340 людей. Пропагандисти також пишуть, що ця «інсайдерка» є начебто місцевою жителькою.

Це фейк. Дівчина не наводить доказів своїх слів та веде розповідь на камеру у місці, яке неможливо ідентифікувати. Судячи з інших акаунтів у соцмережах дівчини, вона родом зі Снігурівки Миколаївської області, а навчається зараз в Одеській юридичній академії. З цього можна зробити висновок, що вона не має до Полтави жодного відношення.

Слід зазначити, що її відео, яке поширюють пропагандисти, розміщено у приватному ТікТок-акаунті, до якого мають доступ лише ті фоловери, підписку яких підтвердила сама дівчина. І «дивним» чином серед них виявились акаунти російських пропагандистів.

Кореспондент Укрінформу намагався зв’язатися з Анною Загаєвською і з’ясувати, звідки у неї інформація про таку велику кількість жертв атаки РФ у Полтаві. На момент публікації матеріалу відповіді вона не надала.

Однак на цьому роспроп не зупинився зі своїми маніпуляціями про жертви у Полтаві і почав ширити дезінформацію про значно більшу кількість загиблих українців. Так, російська пропаганда у Телеграмі та соцмережі Х поширює допис колишнього народного депутата України Ігоря Мосійчука, який заявляє, що після прильоту російських балістичних ракет в один з навчальних закладів Полтави нібито загинуло аж 600 осіб.

Це фейк. Як і у двох попередніх випадках, Мосійчук також не наводить жодних доказів, звідки він має інформацію про таку велику кількість жертв удару РФ. Варто зазначити, що на початку повномасштабної війни ексдепутат втік за кордон, звідки регулярно підігрує російській пропаганді, поширюючи у своїх соцмережах дезінформацію та фейки.

Зокрема, у січні 2023 року Мосійчук розповів у своєму TikTok, що росіяни влучили по військових заводах на території України та назвав  їхні назви та локацію. Згідно з інформацією, опублікованою на сайті Texty.org.ua 27 листопада 2023 року, Мосійчук допомагав проросійському політику та журналісту Олександру Дубінському поширювати дезінформацію.

2 березня 2024 року Мосійчук заявив, що українські військові нібито збили російський «Шахед» над Одесою, а не на підльоті, тим самим звинувативши їх у загибелі 12 осіб. 28 березня Центр протидії дезінформації спільно з Кібердепартаментом СБУ виявили мережу поширення ворожої дезінформації в соцмережі ТікТок та оприлюднили для громадськості перелік шкідливих каналів, серед яких був канал Мосійчука.  

Крім цього, пропагандисти поширили свій улюблений фейк про загибель «найманців НАТО» під час ракетного удару РФ, цього разу у Полтаві. Роспроп через російські ЗМІ та соцмережі тиражує дезінформацію, що внаслідок російської атаки по місту нібито загинули «шведські інструктори». Вони, за версією пропагандистів, буцімто навчали українців роботи з літаками ASC 890, які країна-член НАТО Швеція передала Україні. Пропагандисти посилаються на допис волонтерки Брітти Елвангер у Facebook.

Це фейк. Такого допису волонтерка не робила. На своїй сторінці у Facebook вона також сама спростувала цю дезінформацію.

Дана дезінформаційна кампанія РФ спрямована, насамперед, на те, щоб посіяти недовіру українців до військового командування та влади, а також вплинути на моральний дух як у війську так і в суспільстві.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп створив фейк про незаконний перетин кордону РФ британськими журналістами для виправдання атаки на них у Краматорську.

Андрій Оленін