Роспроп поширив відеофейк про «масове використання нацистської символіки» ЗСУ на Курщині

Пропагандисти підробили сюжет нібито від BBC для просування своїх наративів

У прокремлівських телеграм-каналах, ЗМІ, а також на відеохостингу Youtube шириться відеосюжет, який нібито оприлюднила британська телерадіомовна корпорація BBC. У ньому зазначається, що у ході буцімто дослідження організації «Репортери без кордонів» (RSF) «було виявлено» понад 1000 випадків використання нацистської символіки, слоганів та жестів  військовослужбовцями ЗСУ під час операції в Курській області РФ. У сюжеті також наводяться начебто слова директора з питань адвокації та стратегічних судових процесів RSF Антуана Бернара, який «закликав» міжнародну спільноту звернути увагу на глорифікацію нацизму у Збройних силах України. «Країна, яка вимагає в ООН захисту, не має права підступно порушувати резолюції організації, а тим більше демонструвати символи людиноненависницьких режимів», - цитують пропагандисти нібито слова Бернара.

Це фейк. Такого відеосюжету немає ані на офіційних ресурсах BBC, ані на сайті організації RSF. Псевдосюжет створено із фото і відео, які можна знайти в мережі. Крім того, нашій команді вдалося встановити, що деякі з них з’явилися в Інтернеті ще до операції ЗСУ на Курщині. До прикладу, це фото з’явилося ще влітку 2022 року. Чи пов'язана ця людина з Україною – достеменно невідомо.

Крім того, фото розбитої машини з'явилося на російських ресурсах близько півроку тому.

Укрінформ звернувся до представників «Репортерів без кордонів», аби верифікувати інформацію. У відповідь директорка з комунікацій організації Зої Буассель (Zoé Boissel) підтвердила, що інформація, надана у відеосюжеті, не відповідає дійсності, а в RSF вже почали розслідування з цього приводу.

Росія використовує звинувачення у нацизмі та фашизмі проти України як частину своєї пропаганди і привід для вторгнення до нашої держави.

Нещодавно Укрінформ писав про те, як російська пропаганда інтерпретує та перекручує різні історичні події для пояснення своєї невиправданої агресії проти України.

Дмитро Бадрак