Роль телеканалу «Звезда» в інформаційному супроводі агресивної війни проти України

Російський телеканал «Звезда» та пов’язані з ним інформаційні ресурси активно використовуються для створення та поширення дезінформації та пропаганди, зокрема виправдання агресії проти України. 

Співробітники телеканалу відвідують тимчасово окуповані території України та здійснюють інформаційний супровід агресивної війни. Діяльність телеканалу та інших підрозділів медіагрупи зумовлена тим, що вони перебувають під контролем Міністерства оборони РФ. 

Структура власності та органи управління

Телеканал «Звезда» є частиною федерального медіахолдингу «Телекомпания Вооруженных сил Российской Федерации «ЗВЕЗДА». Медіахолдинг є засновником телеканалу та пов’язаних ресурсів. Формою власності холдингу є відкрите акціонерне товариство (ОАО; ОГРН 1097746338403, ИНН 7717653542, КПП 771701001, Дата реєстрації 08.06.2009; адреса: 129164, Москва, пр-т Мира, б. 126). 

Медіахолдинг створено шляхом перетворення федеральної державної унітарного підприємства «Единая телерадиовещательная система Вооруженных Сил Российской Федерации». Єдиним акціонером холдингу є Російська Федерація. 

Органами управління холдингу, згідно зі Статутом, є Загальні збори акціонерів, Рада директорів і генеральний директор. З 2013 року посаду генерального директора холдингу обіймає Олексій Піманов (Алексей Викторович Пиманов 1962 р.н.), який згадується у російськи ЗМІ також як президент медіахолдингу «Красная звезда».

Генерального директора має призначати Рада директорів. Раду директорів мають обирати Загальні збори акціонерів. 

П. 13.5 Статуту ОАО, передбачено, що поки всі акції перебувають у власності РФ, повноваження Загальних зборів акціонерів ухвалюються Міністерством оборони РФ. У 2009 році під час створення холдингу головою Ради директорів був призначений міністр оборони РФ Анатолій Сердюков. У 2014 головою Ради директорів призначено члена Громадської ради при Міноборони РФ Юрія Полякова, склад Ради директорів сформовано з посадовців Міністерства оборони РФ. До нього увійшли заступник міністра Микола Панков, начальник управління культури МО РФ Антон Губанков, заступник директора департамента майнових відносин МО РФ Олег Мушегян та інші.

Отже, попри закріплені у Статуті формальні процедури незалежного корпоративного управління ОАО, управління здійснюється Міністерством оборони РФ, важливі керівні посади в органі корпоративного управління – Раді директорів – обіймають високопосадовці МО РФ.  

Фінансування холдингу здійснюється за рахунок коштів федерального бюджету за рахунок коштів Міноборони РФ та субсидій, що виділяються постановами Уряду РФ на основі урядової постанови №1861  «Об утверждении Правил предоставления субсидии из федерального бюджета открытому акционерному обществу «Телерадиокомпания Вооруженных Сил Российской Федерации «ЗВЕЗДА» и о признании утратившими силу некоторых актов Правительства Российской Федерации» від 26 грудня 2019 року.

Таким чином, холдинг перебуває під повним прямим контролем Міністерства оборони РФ.

Ресурси медіагрупи «Звезда»

«Телекомпания Вооруженных сил Российской Федерации «ЗВЕЗДА» (у російських ЗМІ зустрічаються неформальні назви Медіагрупа «Звезда», Група «Звезда», медіахолдинг «Звезда» та інші варіації) є медіахолдингом, до якого входять:

  • федеральний телеканал «Звезда»;
  • телеканал «Звезда Плюс»
  • радіостанція «Радио Звезда»;
  • газета «Еженедельник Звезда»;
  • видавничий дім «Звезда»;
  • кіностудія «Главкино».

Під засобом масової інформації, згідно зі ст. 2 Закону РФ від 27 грудня 1991 р. N 2124-I «Про засоби масової інформації», розуміється періодичне друковане видання, мережеве видання, телеканал, радіоканал, телепрограма, радіопрограма, відеопрограма, кінохронікальна програма, інша форма періодичного поширення масової інформації під постійним найменуванням (назвою);

Під телеканалом, згідно зі ст.2 Закону про ЗМІ, розуміється сформована відповідно до сітки мовлення (програми передач) і виходить у світ (ефір) під постійним найменуванням (назвою) і з установленою періодичністю сукупність теле-, радіопрограм та (або) відповідно до інших аудіовізуальних, звукових повідомлень та матеріалів.

Холдинг та його структурні підрозділи використовують для просування контенту низку інтернет-ресурсів: 

  • інтернет-сайт tvzvezda.ru (сайт телеканалу);
  • інтернет-сайт radiozvezda.ru (сайт радіостанції);
  • інтернет-сайт zvezdaweekly.ru (сайт газети);
  • Telegram-канал ZvezdaNews;
  • Telegram-канал Звезда Live;
  • Telegram-канал Радио ЗВЕЗДА;
  • сторінки телеканалів і радіостанції у соціальних мережах Вконтакте, Одноклассники, Facebook, X (Twitter). 

«Телекомпания Вооруженных сил Российской Федерации «ЗВЕЗДА» є частиною холдингу «Красная Звезда», куди також входять: 

  • ТО «Красная звезда» (керуюча організація ООО «Издательский дом Звезда»;
  • ООО «Киностудия Звезда» 
  • ООО «Информационное агентство Военинформ».

Співучасть в агресії проти України

Телеканал «Звезда» та інші  перелічені вище ресурси використовуються для поширення контенту, що містить пропаганду війни та дезінформацію, є частиною інформаційного супроводу агресивної війни проти України. Ці ресурси використовуються для проведення інформаційно-психологічних операцій з метою забезпечення досягнення військових цілей РФ.  Автори матеріалів використовують геноцидну риторику щодо українців, у матеріалах містяться виправдання вбивств та інших злочинів, у т.ч. воєнних злочинів.

«Звезда» роками систематично веде пропаганду величі ЗС РФ, поділяє відповідальність за формування образу російської армії як «другої в світі», спотворюючи сприйняття об’єктивної дійсності. Сюжети телеканалу підживлювали у глядачів очікування легкої перемоги у разі безпосереднього бойового зіткнення Росії та України.

Вже безпосередньо перед початком повномасштабного вторгнення РФ Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки відзначена присутність представників цього видання на території ОРДЛО у складі «пропагандистського десанту» для створення інформаційного обґрунтування агресії.

У березні 2022 року разом з Міністерством культури та інформаційної політики ЦСКІБ підготував і поширив список 47 представників творчої інтелігенції РФ, які публічно підтримали агресію, серед яких телеведучий телеканалу «Звезда» Олексій Гудошніков.

Телеканал на постійній основі висвітлює пропагандистські матеріали та заходи державної влади РФ. Серед іншого, ЦСКІБ фіксував репортаж про відзначення російського «Дня народної єдності» в листопаді 2022 року, коли диктатор Путін інструктував російських істориків та відкривав банерну виставку «Україна. На зламі епох». «Звезда» транслювала великодню службу в головному храмі ЗС РФ у 2024 році (тоді ж із коментарів під відео на офіційному ресурсі каналу зачищені усі заклики до миру). Вплив державної цензури на редакцію телеканалу «Звезда» ЦСКІБ зауважив також у серпні 2023, коли з офіційного сайту і Telegram-каналу медіа було видалене політично незручне привітання командувача ПДВ ЗС РФ Теплінського з «Днем десантника».

На рівні з іншими пропагандистськими осередками РФ «Звезда» також продукує відверті фейки. Наприклад, у сюжеті телеканалу в травні 2024 року стверджувалося, що протестувальники в Грузії обклеїли будівлю Парламенту фотографіями Степана Бандери, в той час як насправді це були портрети грузинського літератора Тіціана Табідзе.

Діяльність ТК «Звезда» порушує законодавство України і спрямована на завдання шкоди українським національним інтересам. У серпні 2022 року канал висвітлював підготовку будівлі філармонії в тимчасово окупованому Маріуполі для проведення судилища над військовополоненими полку НГУ «Азов». «Звезда» надає ефірний час для російської агентури в Україні. Один зі зловмисників, причетних до створення постановок та провокаційних матеріалів, був затриманий у Києві в лютому 2024 року.

Зважаючи на маніпулятивний і деструктивний контент, робота телеканалу «Звезда» була обмежена у Facebook та Instagram європейських країн, а також заблокована в YouTube. До блокування цього медіа вдалася Молдова.

Приклади пропагандистських і дезінформаційних відеосюжетів ТК «Звезда»:

1) «Силы самообороны Донбасса задержали трех офицеров спецназа СБУ»

2014-04-27 11:10:00

Автор: редакція

На початку війни телеканал здійснює інформаційно-пропагандистське забезпечення гібридного вторгнення. Для позначення сторін використовуються кліше, що вводять в оману: диверсанти позначаються як «сили самооборони Донбасу», «ополчення»; історико-географічному позначенню «Донбас» (донецький басейн) контекстуально надається сенсу державно-подібного суб’єкта.

Законна діяльність силових органів України характеризується термінологією для опису правопорушень. Стверджується, що офіцери СБУ прибули для викрадення. Навпаки – викрадення та незаконне утримання офіцерів СБУ подається за допомогою нейтрального слова із процесуальної лексики: «затримання».

2) «Малазийский боинг сбили истребители-очевидцы»

2015-07-13 17:13:00

Автор відео: Graham Phillips

Канал бере активну участь у дезінформаційній компанії для приховування злочинів, скоєних російськими силами. Вище наведено приклад поширення хибної інформації про збиття цивільного пасажирського повітряного судна винищувачами ЗС України. Пізніше подібні версії було спростовано вироком суду.

3) «Фосфорный дождь» обрушился на Иловайск»

2014-08-25 07:30:00

Автор: редакція

У період літньої кампанії 2014 року канал поширював неправдиву інформацію щодо застосування силами оборони України заборонених засобів та методів ведення війни. Водночас канал замовчував участь регулярних військ РФ у бойових діях у східній частині України. Сторона конфлікту позначається в інформаційному порядку як «ополчення».

4) «Ад в Дебальцево: украинские каратели зверски насиловали и убивали женщин»

2015-03-17 18:19:00

Автор: редакція

Канал поширює неправдиву інформацію про нібито скоєні силами самооборони України масові злочини проти мирного населення. При цьому для позначення українських сил систематично вживаються слова та висловлювання зі стійкою негативною конотацією зі словника радянської пропаганди часів Другої світової війни. Наприклад – слово «карателі».

5)  «Удар «Рапиры»: как бойцы НМ ДНР выбивают противника из укрытий с помощью МТ-12»

05.10.2022

Автор: Роман Закурдаєв

Автор сюжету Роман Закурдаєв. Матеріал містить свідчення незаконного перебування Закурдаєва на території України та демонструє пряму участь кореспондента у бойових діях проти сил оборони України.

6) «Танкисты рассказали, как используют Т-80БВ в качестве артиллерии под Купянском»

2023-09-08 05:44:01

Автор: Анатолій Бородкін

Кореспондент каналу «Звезда», перебуваючи на окупованій території України, дає позитивні оцінки злочинним діям російських військ, спрямованим на вбивство українських військовослужбовців. Закадровий текст містить характерний пропагандистський прийом, коли військовослужбовці сил оборони України позначаються як «бойовики», що створює у глядача уявлення про дії російських сил проти незаконних збройних формувань.

7) «FPV-дрон наведался в гости к ВСУ, залетев в дверной проем»

2024-07-08 13:38:20

Автор: Ігор Лапік

Матеріал, характерний для кореспондента каналу “Звезда” Ігоря Лапіка. У сюжеті демонструються кадри скоєння російськими військовослужбовцями тяжкого злочину – вбивство українських військовослужбовців на території України. Коментар до відеоряду є схвальною та заохочувальною розповіддю про вбивство українських військовослужбовців. Інші матеріали Лапіка виготовлені за схожою моделлю і, загалом, спрямовані на виправдання злочинних дій російських військових, нормалізацію насильства на території України та героїзацію окупаційних сил.

8)  «В Минобороны рассказали о случаях использовании ВСУ отравляющих веществ»

2024-02-19 14:13:01

Автор: Костянтин Ісаєв

У матеріалі містяться неправдиві відомості про те, що США порушують Конвенцію про заборону хімічної зброї, постачаючи Україні боєприпаси з отруйними речовинами. У цьому автор прямо посилається джерело дезінформації – Міністерство оборони Росії.

9) Серія фільмів «воєнкора» Валентина Гвоздєва «Глазами военкора. Валентин Гвоздев. «Украинськие «защитники» Донбасса»

Серіал є циклом пропагандистсько-агітаційних аудіовізуальних творів, спрямованих на розпалювання ненависті до Сил оборони України та до української держави. Зміст фільму, набір прийомів, лексичні та синтаксичні конструкції спрямовані на створення уявлення про існування особливого суб’єкта – Донбасу, який відстоює деякі вищі людські цінності у боротьбі проти уявного «київського режиму». В імпліцитній формі фільм містить нацистські конотації та образливі зневажливі оцінки українців як етносу.

10) «Корреспондент показал мастерство маскировки «Бук-M3» в зоне СВО»

2024-07-25 17:43:18

Автор: Владислав Кустов

Кореспондент Владислав Кустов, незаконно перебуваючи на території України у складі окупаційних військ, схвально демонструє глядачеві роботу розрахунку російського ППО, спрямовану на вбивство українських військових льотчиків. Кустов перебуває безпосередньо на вогневої позиції; одягнений у військову форму та спорядження та не має розпізнавальних знаків, що дозволяють ідентифікувати його як представника медіа.

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу