Роспроп через фейки намагається створити наратив про неефективність F-16

Пропагандисти маніпулюють словами командувача ВПС США у Європі

Російська пропаганда продовжує кампанію з дискредитації ефективності винищувачів F-16. Днями прокремлівський z-телеграм-канал, роботу якого буцімто спрямовано на боротьбу з антиросійськими фейками, поширив “спростування” того, що багатоцільові винищувачі F-16, які напередодні отримала Україна, здатні перевернути ситуацію у війні на користь ЗСУ.  Інформацію про можливості цих літаків автори допису загалом називають українськими та західними фейками. У своєму “спростуванні” пропагандисти посилаються на заяву командувача ВПС США у Європі та Африці генерала Джеймса Хекера на конференції Асоціації повітряно-космічних сил (AFA - ред.), в якій він буцімто запевнив, що ЗСУ не планують відправляти літаки F-16 на ризиковані операції через те, що пілоти є ще новачками в керуванні цими винищувачами. Крім цього, пропагандисти заявляють, що F-16, які отримала Україна, - це звичайні винищувачі часів Холодної війни,  а їхня  ефективність на полі бою є вигадкою української пропаганди.

Це фейк. По-перше, слова американського генерала вирвані з контексту. Насправді інформація про те, що ЗСУ наразі не будуть використовувати F-16 у ризикованих місіях, - це думка Джеймса Хекера, який, до того ж, наголосив, що вибір залишається саме за Україною.

По-друге, літаки F-16, які отримує Україна від партнерів, не застарілі. За інформацією заступника голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голови постійної делегації України в ПА НАТО Єгора Чернєва, наша держава отримала сучасну модифікацію F-16 із новітньою авіонікою, радарами для наведення ракет на цілі тощо.

Окрім того, на думку фахівців профільного видання Defense Express, головною «фішкою» F-16 є контейнер ECIPS/CJS, який об'єднує у собі потужну цифрову станцію РЕБ та станцію фіксації загрози про ракетну атаку. Це дозволяє протидіяти РЛС літаків та зенітним ракетним комплексам, а також виявляти ракети, які наближаються до літака. 

Цікаво, що новітню модернізацію українських F-16 нещодавно відзначив навіть такий собі Олексій Захаров, якого російські пропагандисти називаються авіаційним експертом.

Він зауважив, що поставлені ПС ЗСУ F-16 пройшли модернізацію у спеціальному підрозділі радіоелектронної боротьби ВПС США.

“Фахівці 68-ї ескадрильї радіоелектронної боротьби перепрограмували системи РЕБ літаків F-16 зі складу ВПС Данії та Нідерландів перед передачею винищувачів  Україні”, - йдеться в повідомленні.

Подібні фейки спрямовані на дискредитацію ЗСУ, а також ефективності озброєння, яке українська армія отримує від партнерів. Це не перший випадок, коли російська пропаганда поширює вигадки про F-16.

Раніше Укрінформ спростував російський фейк про неналежну підготовку українських пілотів F-16, оспрямований на західну аудиторію.

Дмитро Бадрак