Роспроп через фейкове відео від «Міненерго» залякує українців важкою зимою

Пропагандисти поширили псевдопоради нібито від українського відомства, аби посилити тривожність напередодні холодів

Російські телеграм-канали, боти у соцмережі Х, а також іноземні ЗМІ з пулу Кремля поширюють відео з логотипом Міністерства енергетики України. У ролику йдеться про те, що через проблеми в енергетиці, які чекають на Україну у зимовий період, українцям нібито варто запасатися брикетами з гною, щоб опалювати свої оселі взимку. Пропагандисти стверджують, що буцімто це відео випустило Міненерго.

Це фейк. Такого відео чи іншого повідомлення на цю тему немає ані на офіційному сайті Міненерго, ані у соцмережах українського відомства. Цей ролик був змонтований з картинок та відео, які можна знайти в Інтернеті.

Крім того, вони взагалі не мають стосунку до України. Перший кадр із котом і батареєю можна знайти на сайтах зі стоковими картинками. Фейкороби лише перевернули картинку вертикально. 

Зазначимо, що саме цю світлину часто використовують комунальні підприємства різних міст Росії, щоб попередити місцевих мешканців про початок опалювального сезону. 

Інша частина підробленого ролика - це кадри з відео, опублікованого два роки тому на молдовському сайті AgroTV Moldova. В ньому розповідається про підготовку до зими жителів одного із селищ Молдови.

Насправді ж Україна зараз активно готується до зими. За словами голови правління НАК "Нафтогаз України" Олексія Чернишова, Україна вже на завершальній стадії підготовки до нового опалювального сезону.

Кремлівський наратив про те, що Україна чи Європа «замерзає», є одним із найпоширеніших серед російських пропагандистів. Щороку перед початком опалювального сезону в Україні цей меседж лунає як у політичних ток-шоу на місцевих федеральних каналах РФ, так і на просторах Інтернету. Часто Росія використовує для цього доволі абсурдні фейки. Зокрема, журналісти Укрінформу спростували інформацію про те, що у Німеччині начебто через припинення поставок російських енергоресурсів закликають громадян пересідати з автомобілів на в’ючний транспорт.

Загалом подібні фейки в умовах війни та постійних ударів РФ по українській енергоструктурі мають на меті викликати у громадян відчуття зневіри та підірвати волю до боротьби.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп поширив фейк про те, що українці самотужки віддаватимуть багатомільярдний кредит із заморожених активів РФ.

Андрій Оленін