Роспроп поширив відеофейк про те, як українець «вирощує полуницю на могилах» полеглих воїнів ЗСУ

Пропагандисти викривили історію українського ґазди, щоб просунути наратив про «величезні втрати» серед військових України

Російські телеграм-канали поширили відео про «українського художника Микиту Соловія», який нібито вирощує полуницю на могилах полеглих українських військових і потім продає її. За словами пропагандистів, цю ініціативу «митець» начебто реалізує з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У відео зазначається, що ціна за 100 грамів полуниці становить 100 доларів, а усі кошти буцімто передаються ЗСУ. Пропагандисти у ролику також навели «цитату» чоловіка про те, що його мрія полягає у тому, аби «перетворити всі сотні тисяч могил бійців ЗСУ на плантації, щоб назавжди змінити уявлення про кладовища».

Це цинічний фейк, який російські пропагандисти створили з рандомних кадрів, знайдених в Інтернеті. За основу відеопідробки вони взяли реальну історію іншого українця, викрививши факти.

До прикладу, у першому кадрі в ролику росіяни використали фото, яке було зроблене 1 листопада 2022 року у День усіх святих на Личаківському цвинтарі у Львові. Його можна знайти у фотобанку українського інформаційного агентства «Уніан»

Картинку з іншого кадру можна знайти на російському сайті, який спеціалізується на будівництві парканів.

У ролику росіяни також використали загальні фото полуниці і кадри, що, вочевидь, жодним чином не пов’язані з фейковою історією пропагандистів.

Щодо самої історії про «українського художника Микиту Соловія», ми не знайшли у відкритих джерелах інформації про дану особу чи її діяльність. Натомість на сайті «Суспільного» є матеріал про українця Дмитра Солов’я – в минулому викладача сольного співу, а зараз військовослужбовця ЗСУ,  який разом із дружиною впродовж 15 років вирощує полуницю на Хмельниччині. Однак робить він це на звичайній земельній ділянці, а не на «могилах українських військових», як вказали російські пропагандисти.

Ймовірно, вони «надихнулися» історією Дмитра при створенні фейку, хоча у ньому змінені ім’я і прізвище героя та інформація про його діяльність.

Цей відеофейк містить у собі одразу кілька наративів. По-перше, він має на меті створити суспільну думку про те, що українці нібито почали втрачати здоровий глузд на тлі війни. По-друге, пропагандисти у такий спосіб продовжують залякувати українське  населення вигаданими цифрами щодо «величезних втрат» ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп поширив псевдопоради нібито від «Міненерго», аби посилити тривожність українців напередодні холодів.

Дмитро Бадрак