Покарання РФ за злочини стане передумовою безпеки і захищеності людства – Єрмак

Справедливе покарання Росії за скоєні злочини стане передумовою безпеки та захищеності всього людства.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час онлайн-виступу на конференції «Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Правосуддя, яке має бути здійснене», що відбулася в Києві, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОП.

«Ми вимагаємо справедливості за кожного закатованого та вбитого українця, за кожен зруйнований будинок, за кожну сльозу української дитини. Кожен злочинець має постати перед судом. Над цим працюють наші правоохоронні органи та Міжнародний кримінальний суд», – наголосив Єрмак.

Читайте також: В ОП пояснили, чому Україні не підходить гібридна модель спецтрибуналу для РФ

Він нагадав, що відповідальність і репарації є серед пунктів Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Очільник Офісу глави держави зауважив, що поміж винуватців воєнних злочинів проти України – як виконавці, зокрема російські солдати, які прийшли на українську землю вбивати, оператори російської ракетної техніки, так і ті, хто скоїв фундаментальний злочин агресії.

За його словами, щоб світовий порядок і міжнародне право перемогли, Україні потрібна допомога партнерів і фахівців.

Читайте також: В Україні ще обговорюють моделі спецтрибуналу над РФ, але він точно запрацює – Шмигаль

«Саме від вас залежить, як швидко вдасться притягнути до відповідальності цих кровожерливих людей, які скоюють масові акти немислимого варварства у XXI столітті. Для покарання найвищого політичного керівництва Росії необхідно створити спеціальний міжнародний трибунал. І Україна разом із державами-партнерами робить усе можливе для досягнення цієї мети», – наголосив Єрмак, звертаючись до учасників конференції.

Як зазначив керівник ОП, Україна закликає всі цивілізовані країни світу стати на захист справедливості.

«У цьому питанні ми покладаємося на лідерство всього цивілізованого світу. Ми повинні розірвати ланцюг війн, переворотів, масштабних терористичних атак, енергетичного, продовольчого та ядерного шантажу, кібератак і політичних убивств, які Росія несе світові. Інші потенційні агресори повинні зрозуміти, що за ці злочини буде неминуче покарання. Це найважливіша передумова безпеки й захищеності всього людства», – підсумував Єрмак.

Читайте також: До формування міжнародного реєстру завданих Росією збитків долучилися 42 країни та ЄС – Шмигаль

Як повідомлялося, у Гаазі 3 липня відкрили Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України.

Фото: ОП