Бербок: Допомога Україні є інвестицією в нашу безпеку

Очільницю Міністерства закордонних справ ФРН Анналену Бербок дратують заяви тих, хто стверджує, що допомога Україні є «благодійністю».

Про це вона заявила під час виступу на конференції зі стратегії національної безпеки у Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Мене трохи дратує, коли… ми зараз бачимо дискусії, в яких підтримка України розглядається як благодійний жест, а не те, чим вона є насправді - інвестицією у власну національну безпеку. Інвестицією в захист нашого миру та свободи. Не може бути більшого національного інтересу», - наголосила Бербок.

Водночас вона нагадала й те, що дратує східноєвропейських сусідів ФРН: німецькі дебати про те, що не хочеться «бути втягнутими в цю війну». Однак для цих країн питання не в тому, чи хочуть вони бути втягнутими, а в тому, що Путін поруч і не зупиниться на Україні, вказала глава МЗС.

Вона зазначила, що розрахунок Путіна - розділити НАТО або взагалі знищити його. Але Путіну цього не вдалося, підкреслила міністерка.

«Путін хотів послабити НАТО, а натомість зміцнив його. НАТО є сильнішим, ніж будь-коли раніше, хоча, звісно, перед ним стоїть ще більше викликів, ніж будь-коли», - підкреслила Бербок.

Вона нагадала, що Німеччина зараз інвестує понад два відсотки ВВП «у власну військову силу та оборону», але нинішній рік буде важким, адже мета Путіна полягає в тому, щоби створювати подальші виклики безпеці Європи.

«Росія Путіна залишатиметься найбільшою загрозою нашій безпеці в Європі в осяжному майбутньому. І тому наші заходи безпеки можуть бути лише першим кроком. Ідеологічно путінська Росія є на шляху до тоталітаризму. Імперіалізм Володимира Путіна - як він знову і знову демонструє у своїх промовах - не закінчується на Україні. Якщо ви подивіться на цифри, Росія готує свої збройні сили до великої війни, маючи плани щодо багаторічної військової економіки», - попередила міністерка.

Читайте також: НАТО має змінити концепцію відносин з Москвою, яка склалася у 1990-х - глава МЗС Чехії

Як повідомлялося, вашингтонський аналітичний центр “Інститут вивчення війни” вважає, що якщо Україна за підтримки партнерів продемонструє спроможність вести успішні масштабні контрнаступальні операції, то зможе схилити російський режим до припинення війни.