Новий координатор ООН сказав, якою може бути Україна в 2030 році

Ексклюзив

Координатор системи ООН в Україні Матіас Шмале висловив надію, що до 2030 року Україна реалізує відбудову за принципом «краще, ніж було» і увійде до ЄС.

Про це він повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу у межах другого засідання міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення досягнення Цілей сталого розвитку.

«Хотілося б, щоб країна повернулася до тих стандартів соціально-економічного розвитку, які були до повномасштабного вторгнення, а ліпше - досягла відновлення за принципом відбудови «краще, ніж було». Водночас хотілося б бачити Україну із розвиненою сферою послуг, доступних для всіх. Адже буде дуже багато вразливих груп. Я також сподіваюся, що реалізація цілей сталого розвитку допоможе Україні на шляху до євроінтеграції», - сказав він.

Читайте також: Попри війну Україна прагне досягти Цілей сталого розвитку до 2030 року - Немчінов

Координатор систем ООН також висловив повагу до представників уряду України, які попри війну вирішили впроваджувати Цілі сталого розвитку до 2030 року. Він зауважив, що цілі є взаємопов'язаними з відновленням, розвитком та євроінтеграцією України.

Водночас Шмале запевнив у підтримці ООН на шляху досягнення Україною ЦСР, зазначивши, що організація долучається на експертному рівні, зокрема, пропонує різні апробовані практики країн - членів ООН.

Цілі сталого розвитку (ЦСР) були ухвалені Організацією Об’єднаних Націй у 2015 році як універсальний заклик до дій щодо скорочення бідності, захисту планети та забезпечення миру та достатку до 2030 року.

Читайте також: МОЗ додало до завдань з досягнення Цілей сталого розвитку забезпечення реабілітації

Як повідомляв Укрінформ, Кабмін оновив завдання Цілей сталого розвитку та індикатори їх виконання, відповідно до умов повномасштабної війни. Для реалізації кожної з цілей створено робочі групи, які здебільшого очолили заступники міністрів.

Новий координатор системи ООН і гуманітарний координатор в Україні Матіас Шмале розпочав роботу в Україні з 11 серпня 2024 року.

В ООН поінформували, що Шмале має понад 30 років досвіду гуманітарної роботи та роботи з розвитку і відновлення. Раніше він працював старшим радником регіональної групи Управління з координації розвитку ООН в Африці, виконувачем обовʼязків координатора системи ООН та гуманітарного координатора в Нігерії, а також на кількох високих посадах у БАПОР.

Фото: Вікторія Андрієвська / ОСНА