Клімкін вважає, що дозвіл на удари вглиб РФ уже ухвалений

Відео

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що ментально наші партнери ухвалили рішення дати Україні дозвіл бити вглиб Росії, а оголосити його вони можуть після наступного ескалаційного кроку Путіна.

Таку думку дипломат висловив в інтерв’ю «Радіо NV», передає Укрінформ. 

«Я думаю, що ментально це (ухвалення рішення щодо дозволу на удари вглиб РФ – ред.) відбулось певний час тому, а з точки зору політики і з точки зору формального «окей», ви ж бачите, що насправді є розподіл ролей: канадійці кажуть одне, литовці – інше, поляки ще інше, німці взагалі поки що менше чогось кажуть, американці спеціально мовчать. Тобто іде певна гра всередині, щоб це представити як процес (ухвалення рішення – ред.)», - сказав Клімкін.

Він зауважив, що перед Путіним наразі стоїть не одна, а декілька дилем стосовно того, як реагувати на український наступ у Курській області. На думку ексміністра, очільник Кремля опинився перед складним вибором, бо у разі рішення не піднімати ставки «виникає питання, як вони будуть петляти далі в цій ситуації, і що вони можуть зробити, щоб показати всередині Росії і назовні, що вони здатні впоратися». А якщо Путін знову підніме ставки, то реакцією Заходу на це буде дозвіл для України завдавати ударів углиб території РФ.

Читайте також: США обговорює відправку Україні крилатих ракет великої дальності для F-16 - Politico

«Я думаю, що зараз у Кремлі буде формуватися квазіпонятійна відповідь, де буде багато речей, і військова складова буде лише однією з них. Але якщо Путін підніме ставки, то Захід скаже: «Ну, ми ж не хотіли, але ж Путін піднімає ставки – щось ще робить, застосовує якусь нову зброю, то й ми даємо свій дозвіл Україні застосовувати все, що потрібно, по цілях, які потрібні»», - спрогнозував Клімкін.

За його словами, це насправді для Путіна «дуже й дуже непроста вилка», бо отримання Україною дозволу на удари вглиб території РФ означатиме, що війна реально приходить у Росію.

«Так, були вибухи, дрони, але все ж таки ракети і зброя у поєднанні з відповідною розвідкою, – це зовсім інше. Ну, й петляти і говорити, що це якась спецоперація, «СВО», що завгодно, буде вже доволі складно», - вважає колишній міністр.

Читайте також: Події у Курській області можуть прискорити дозвіл США на використання далекобійної зброї - депутат

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден заявив, що несподіваний наступ України в Курській області Росії «створив справжню дилему» для Путіна, при цьому Вашингтон перебуває в постійному контакті з Києвом.