Вісім перших леді та джентльменів взяли участь у саміті в Києві

Фото

У Четвертому саміт перших леді та джентльменів взяли участь представники з Литви, Естонії, Сербії, Данії, Словенії, Ґватемали, Белізу та Фінляндії.

Про це розповіла ініціатор саміту, дружина Президента України Олена Зеленська, передає кореспондент Укрінформу.

«У нас сьогодні вісім перших леді та джентельменів. Це Литва, Естонія, Сербія, Данія, Словенія, Ґватемала, Беліз і Фінляндія. Фізично нас більше, ніж минулого року. Ми поступово зростаємо. Але для мене все ж таки важлива не тільки кількість, але і якість. Я пишаюся тим, що у нас такі активні, дійсно продуктивні перші джентельмени, які є членами нашої спільноти. Також у нас дві дуже активні і яскраві представниці Латинської Америки», – розповіла Зеленська.

Перша леді висловила вдячність усім своїм колегам, які взяли участь у саміті. «Вдячна за участь друзям, з якими вже стільки пройшли: першій леді Литви Діані Науседене, із якою ведемо проєкти в Литві та Україні, засновниці українського серця Литви – Українського центру; першій леді Естонії Сір’є Каріс, учасниці вже другого саміту, і пані Тамарі Вучич, першій леді Сербії, що була спікеркою на всіх наших самітах, а цього року ініціювала окрему конференцію з ментального здоров’я в Белграді; першим джентльменам Бо Тенбергу (Данія), Алешу Мусару (Словенія), які приїздять уже на другий саміт поспіль», – сказала Зеленська.

Вона відзначила, що дехто з перших леді брав участь у режимі онлайн. Зокрема, на панелі «Освіта» в режимі онлайні виступила дружина президента Франції Бріджит Макрон. 

Як повідомлялося, основною темою Четвертого саміту перших леді та джентльменів, що відбувся сьогодні у Києві, стала безпека дітей.

Центральним був вимір «Безпека дитинства під час війни». Також обговорювалася безпека дітей у родині, школі, кіберпросторі.

Читайте також: На Саміті леді та джентльменів ухвалили декларацію щодо захисту прав дітей

Саміт перших леді та джентельменів – щорічна міжнародна подія, яку ініціювала Олена Зеленська у 2021 році. Це глобальна платформа, що об'єднала перших леді та джентельменів для подолання викликів світового масштабу.

Під час першого Саміту започаткували платформу для розв'язання гуманітарних проблем. Другий захід дав змогу зібрати понад 6 млн доларів на 92 машини швидкої допомоги. На полях третього саміту, який відбувся торік, заснували медичне партнерство. Тоді українські та іноземні клініки уклали 25 меморандумів про медичну співпрацю, зараз їх уже 44.

Фото: Телеграм / Олена Зеленська