На Саміті перших леді та джентльменів обговорять безпеку дітей

На Саміті перших леді та джентльменів обговорять безпеку дітей

Укрінформ
Основною темою Четвертого саміту перших леді та джентльменів стане безпека дітей.

Як передає Укрінформ, про це напередодні повідомила дружина Президента Олена Зеленська, яка є ініціаторкою саміту.

«Це важлива подія як для мене, так і для міжнародної спільноти перших леді та джентльменів, яка стрімко розвинулася й переросла у глобальну платформу, яка постійно діє і приносить користь Україні та світу. Приємно, що ми не просто є, а що невпинно розвиваємося й допомагаємо людям», – сказала Зеленська.

За її словами, тема цьогорічного Саміту перших леді та джентльменів – «Безпека дітей». Подружжя лідерів країн світу, провідні українські та міжнародні експерти обговорять загрози та виклики, з якими діти стикаються, зокрема, вдома, у школі та в інтернеті. Перша панель буде присвячена дітям у збройних конфліктах.

«Центральним для нас буде вимір «Безпека дитинства під час війни, військових конфліктів». Це дуже глибока тема. Україна, на жаль, зараз є найбільшим експертом з цієї теми. Але маємо не забувати, що конфлікти є і в інших країнах. Є досвід, пам’ять про конфлікти і війни в інших країнах. До прикладу, війна на Балканах досі дається взнаки. Зараз я зустрічаю дорослих людей, які вважають себе дітьми війни і досі переживають цю травму війни. Конфлікти в регіонах Африки, на Близькому Сході. У всіх різний досвід», – сказала Зеленська в інтерв’ю, яке транслювалося в ефірі телемарафону «Єдині новини» напередодні саміту.

Вона зазначила, що під час саміту будуть обговорювати й інші виклики.

«Інший вимір – це родина. Здавалося б, що це найприродніше середовище для дитини, але, на жаль, там також на неї може чекати небезпека чи інші прикрі обставини, як відмова від батьківства, розлучення і батьківський кіднепінг, аб’юз і насильство в родині тощо. Будемо про це говорити, ділитися досвідом», – сказала перша леді України.

Ще один вимір, який будуть обговорювати учасники саміту, – освітній. «Там ми будемо розглядати не тільки фізичну безпеку, а й ментальну, психологічну», – зазначила дружина Президента.

У цьому контексті, за її словами, говоритимуть і про диджиталізацію освіти та кіберпростір.

Зеленська зауважила, що під час усіх панелей буде кілька подій, пов’язаних з екологічною безпекою дітей.

Читайте також: Зеленська розповіла, які зіркові гості відвідають Саміт перших леді та джентльменів

На саміті чекають зіркових гостей, зокрема, серед учасників будуть авторитетний експерт з питань освіти Андреас Шляйхер, відома журналістка Енн Еплбаум, американський актор і кінопродюсер Майкл Дуглас.

«Це буде насичений день, очікуємо багато цікавих гостей. Модераторкою однієї із панелей буде відома журналістка Енн Еплбаум. Також буде відомий експерт з питань освіти Андреас Шляйхер. Чекаємо на Майкла Дугласа, він Посол доброї волі ООН, і сподіваємося, що він зробить свій внесок у те, що ми хочемо донести до широкого загалу. Будуть приєднуватися гості та учасники онлайн – деякі перші леді та джентльмени і зірки, люди, яких усі знають», – розповіла Зеленська.

За її словами, цього року на саміт приїде більше людей, ніж минулого. «І це чудово. Бо під час війни не всі готові їхати до країни, в якій йде війна. Також я щаслива, що у нас розширилося географічне коло. Будуть дві представниці Латинської Америки, це нові члени нашої спільноти. Я щаслива, що це активні і ефективні у своїх ролях жінки. Думаю, цей саміт буде набагато цікавішим», – підсумувала перша леді.

Як повідомлялося, Саміт перших леді та джентльменів – щорічна міжнародна подія, яку ініціювала Олена Зеленська у 2021 році. Це глобальна платформа, що об'єднала перших леді та джентльменів для подолання викликів світового масштабу.

Під час першого саміту започаткували платформу для розв'язання гуманітарних проблем.

Другий захід дав змогу зібрати понад 6 млн доларів на 92 машини швидкої допомоги.

На полях третього саміту започаткували медичне партнерство. Тоді українські та іноземні клініки уклали 25 меморандумів про медичну співпрацю, зараз їх уже 44.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-