Сікорський - про ексгумацію жертв Волинської трагедії: Ми готові до дискусії, не слід робити з цього політику

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав Україну вирішити проблему з наданням дозволів на проведення пошуково-ексгумаційних робіт щодо жертв Волинської трагедії.

Про це він сказав у Києві під час спільної пресконференції з українським колегою Андрієм Сибігою, передає кореспондент Укрінформу.

Сікорський висловив сподівання, що історія «знову не отруюватиме взаємовідносини, а поєднає обидві сторони на основі правди». Він зазначив, що потрібно говорити правду про трагедію на Волині й одночасно дбати про спільне майбутнє.

«Ми готові до дискусії на цю тему. Але не потрібно робити з цього політику, а треба дозволити, щоб жертви злочину могли отримати християнське поховання. Це не політичне питання, яке підлягає торгам, і ми дуже просимо про його вирішення», - підкреслив Сікорський.

Читайте також: Шмигаль: Україна і Польща працюють над вирішенням історичних питань, але пріоритетом є військова співпраця

Своєю чергою Сибіга завив, що українська сторона поділяє думку про необхідність деполітизації підходів до розв'язання складних питань історичного минулого.

«Ми детально обговорили це з міністром Сікорським. Я вважаю, що ми маємо достатньо політичної волі й дипломатичного хисту, щоб вирішувати складні чи найскладніші питання наших взаємин у дусі стратегічного партнерства, в дусі того надзвичайно високого рівня взаємодії, який ми на сьогодні знайшли, в дусі братніх відносин. З одного боку, має вестись робота на рівні фахівців й істориків, експертів, а з іншого - по лінії причетних органів державної влади обидвох країн», - наголосив український міністр.

Читайте також: У Польщі подали перший приватний запит до України щодо ексгумації жертв Волинської трагедії

Як повідомлялося, наприкінці серпня прем'єр-міністр РП Дональд Туск заявив, що від розв'язання історичних проблем залежатиме згода Польщі на членство України в ЄС.

Тема Волинської трагедії є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польща наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість Україна наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони, й вибачення має бути взаємним.