Завтрашні переговори з Єврокомісією визначать динаміку розширення у 2024-2025 роках - Стефанішина

Переговори між Єврокомісією та Україною щодо входження нашої країни до ЄС, які розпочинаються у вівторок, будуть стосуватися фундаментальних прав, та визначать динаміку переговорного процесу на період до кінця поточного та наступного років.

Про це сьогодні у Брюсселі під час зустрічі з журналістами заявила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції - міністерка юстиції України Ольга Стефанішина, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розпочинаємо переговорний процес завтра. Три дні триватимуть ці переговори. Вони охоплюють всі реформи у сфері верховенства права, питання прав людини, впливу повномасштабної війни на діяльність демократичних інститутів в Україні та на дотримання прав людини. Ми будемо обговорювати наслідки російської агресії та заходи, які ми вживаємо для притягнення Росії до відповідальності», - зауважила представниця українського Уряду.

«Антикорупційна політика буде наскрізною для всіх раундів переговорів. Завтрашній день – найважливіший, тому що це стартер переговорного процесу. Від того, як відбудеться перший раунд переговорів, залежить, як розвиватиметься переговорний процес по всім напрямкам у 2024-2025 роках», - додала Ольга Стефанішина.

Читайте також: Єврокомісія наступного складу має стати «Єврокомісією розширення» - Варгеї

Вона зауважила, що Україна і Єврокомісія розпочинають у вівторок офіційні переговори щодо першого блоку, за яким Україна готується до членства в ЄС, - із блоку фундаментальних прав. Цим блоком починаються і завершуються переговори про членство в ЄС для будь-якої країни. Українська сторона готувалася до цього раунду більше 4-х місяців. На сьогодні українська делегація налічує 250 представників від всіх гілок влади, включаючи Уряд, Парламент, судову гілку влади та всі антикорупційні органи. До підтримки основної переговорної групи були залучені представники громадянського суспільства та аналітичні центри.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи існує ризик, що ті самі переговори доведеться повторити вже із новим складом Єврокомісії, який стане до обов’язків за один-два місяці, Ольга Стефанішина зауважила, що Берламонт (головний офіс Єврокомісії – ред.) зробив так багато і інвестував так багато зусиль в процес входження України до ЄС, що, яким би не був склад нової Єврокомісії, навіть найбільш радикальний єврокомісар не зміг би розвернути цей «потяг» у зворотному напрямку.

Читайте також: Єврокомісія вивчає рішення Угорщини про обмеження допомоги українським біженцям

«З боку Європейської комісії до процесу входження залучені близько 1000 бюрократів. По друге, наша делегація готувалася чотири місяці, Я можу повторити ті самі речі десять, п'ятнадцять або більше разів, у цьому з нашого боку немає жодних проблем. Європейська комісія отримала від України майже 5000 сторінок письмових матеріалів та близько 100 презентацій по кожній сфері. Ми маємо майже окремий вагон паперів і людей, що прямують до Брюсселя цими днями», - зазначила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції - міністерка юстиції України.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету міністрів України передав Єврокомісії звіт України в межах Пакета розширення ЄС 2024 року, до підготовки якого були залучені 140 держустанов.