Єврокомісія наступного складу має стати «Єврокомісією розширення» - Варгеї

Єврокомісія наступного складу має стати «Єврокомісією розширення» - Варгеї

Укрінформ
Розширення ЄС залишається на політичного порядку денного Європейської спільноти, тож наступний склад Єврокомісії має стати «Єврокомісією розширення», докласти зусиль, щоб цей процес для країн-кандидатів був таким, що заслуговує на довіру, динамічним і передбачуваним.

Про це у понеділок під час міжпарламентської конференції ЄС щодо Спільної зовнішньої та безпекової політики (CFSP) та Спільної політики з безпеки й оборони (CSDP) Європейського Союзу заявив єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кандидати та потенційні кандидати повинні продемонструвати повну відданість у реформах. Ми, зі свого боку, маємо забезпечити, щоб політика розширення залишалася такою, що викликає довіру, була передбачуваною й динамічною. ЄС здатний і готовий вітати нових членів протягом наступних років… Переконаний, що наступна Комісія має стати Комісією розширення та прокласти шлях для наступної хвилі розширення наприкінці власного мандату», - зазначив Варгеї.

Він підкреслив, що країни-кандидати отримали багато необхідних інструментів і підтримки, щоб стати членами ЄС, і мають виконати свою частину роботи, щоб прискорити процеси реформ та підготуватися до входження у Європейський Союз. При цьому, за словами єврокомісара, процес входження буде заснований на досягненнях кожної з країн-кандидатів і спирається на Копенгагенські критерії.

«Розширення є і залишатиметься на верхівці політичного порядку денного ЄС, оскільки європейський проєкт не буде завершеним без того, щоб наші друзі на Балканах та на Сході приєдналися до нас… Сьогодні мир, стабільність і добробут, які представляє ЄС, не є даністю. Ми всі маємо працювати для цього. Наступні місяці та роки будуть вирішальними у тому, чи буде Європа здатною взяти своє майбутнє у власні руки, завершити цю роботу, створити більший, сильніший та стабільніший Євросоюз для всіх», - заявив єврокомісар.

Читайте також: Розширення ЄС стало неминучим - єврокомісар Варгеї

Він нагадав, що на початку мандату поточного складу Єврокомісії у 2019 році ЄС мав сім країн – партнерів у процесі розширення. За минулі п'ять років кількість таких країн зросла до 10, дев'ять із них є кандидатами на входження до ЄС, а із вісьмома Європейський Союз вже веде переговори щодо членства.

Як повідомляв Укрінформ, у червні поточного року Рада ЄС ухвалила загальну позицію ЄС щодо розширення, включаючи рамкові умови для переговорів про входження з Україною і Молдовою. 25 червня у Люксембурзі відбулася перша міжурядова конференція між Україною і ЄС, яка розпочала практичний рух України до членства в Європейському Союзі.

Фото: Thomas Frey/dpa/picture alliance

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-