Формула миру: міжнародна конференція щодо виведення армії РФ з України зібрала понад 50 учасників

Конференція, присвячена пункту Формули миру про виведення російської армії з території України, об'єднала представників понад 50 країн і міжнародних організацій.

Про це повідомив Володимир Зеленський у відеозверненні, передає Укрінформ.

«Сьогодні відбулася конференція на основі пункту Формули миру про одну із фундаментальних умов завершення війни і недопущення нової агресії, а саме - про виведення армії окупанта з території України. Те, що дійсно необхідно, щоб відновити справедливість. У цій конференції взяли участь представники понад 50 країн і міжнародних організацій. Достатньо широке представництво», - сказав він.

Відео: ОП

Президент поінформував, що вчора в Латвії відбулася конференція щодо іншого пункту Формули миру, який присвячений повному виконанню статуту ООН. За його словами, у цій конференції взяли участь більш ніж 60 країн та міжнародних організацій.

«Починаючи від серпня і до листопада, в рамках таких конференцій пропрацьовуються всі пункти Формули миру», - зазначив Зеленський.

Президент також нагадав, що вже відбулися зустрічі щодо ядерної безпеки, енергетичної, продовольчої, екологічної безпеки.

Читайте також: Другий Саміт миру має поставити крапку у війні - Зеленський

В Офісі Президента уточнили, що захід організували Україна та Литва як співголова робочої групи з реалізації цього пункту. На конференції, присвяченій шостому пункту Формули миру «Виведення російських військ і припинення бойових дій» були присутні представники 56 країн та організацій. Зокрема, із Києва в режимі онлайн участь узяла голова підкомітету з питань безпеки та оборони Комітету Європарламенту в закордонних справах Марі-Агнес Штрак-Ціммерман, яку сьогодні Президент України відзначив орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за підтримку нашої країни на посаді голови Комітету Бундестагу з питань оборони.

Українську сторону представили міністр оборони Рустем Умєров, генеральний прокурор Андрій Костін, керівник ОП Андрій Єрмак, його заступник Роман Машовець та радники Дарія Зарівна й Олександр Бевз.

«Не варто сподіватися, що ця війна закінчиться, коли ворогуючі сторони почнуть говорити між собою. Не обманюйтеся. Бо ця війна закінчиться, коли останній солдат армії загарбників повернеться додому», – зазначив Єрмак.

Він також наголосив, що спільний міжнародний тиск на Росію може й має стати прецедентом: «Це доведе всьому світові: прагнення до територіальних загарбань у XXI столітті є аморальним і безглуздим. Вилучене доведеться повернути законним власникам. Бо хоч би якою сильною була військова міць агресора, міжнародна спільнота завжди буде сильнішою».

Читайте також: Саміт Кримської платформи підтримав реалізацію Плану перемоги та Формули миру

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас зауважив, що реалізація цього пункту Формули має кілька основних принципів. Зокрема, РФ повинна негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої військові сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з окупованим 2014 року Кримом та частиною Донбасу. Територіальна цілісність України має бути офіційно підкреслена резолюціями міжнародних організацій та окремих держав.

«Угода про вихід має стосуватися лише технічних аспектів виходу. Жодних підстав для легітимізації окупаційних військ. Відкликання здійснюється швидко та відповідно до погоджених часових меж. Це питання місяців, а не років. Уся інфраструктура та фінансові активи, тимчасово захоплені російськими військами, мають бути беззастережно передані Україні», – зазначив Кащюнас.

Крім того, контроль за виведенням окупаційних військ має бути покладено на міжнародні організації. Жодні санкції проти РФ не будуть скасовані до виконання угоди про виведення військ. Також Росія має відповідати за воєнні злочини під час окупації.

Читайте також: Екологічна безпека: на конференції у Гельсінкі підготували комюніке щодо підтримки Формули миру

Міністр оборони Рустем Умєров наголосив, що будь-які дипломатичні зусилля будуть успішними, якщо позиція України на переговорах буде сильною та підкріпленою рішеннями, які змінять ситуацію на полі бою. Він додав, що другий пункт Плану перемоги, ініційованого Володимиром Зеленським, містить чіткий перелік необхідної українським воїнам зброї. Це буде найкращим аргументом для російських окупантів, щоб вивести війська із суверенної території України.

Своєю чергою генпрокурор Андрій Костін сказав, що після звільнення окупованих територій важливими кроками, які Україна робитиме за підтримки міжнародних партнерів, будуть забезпечення правового порядку та імплементація елементів перехідного правосуддя.

Голова підкомітету з питань безпеки та оборони Європарламенту Марі-Агнес Штрак-Ціммерман зазначила, що Європейський парламент і далі наполягає на тому, щоб держави – члени ЄС надали Україні всю необхідну військову допомогу для ефективного захисту від агресора та відновлення повного контролю над усією міжнародно визнаною територією. Зокрема, ідеться про зняття обмежень на використання західної зброї проти військових цілей на території РФ.

Читайте також: Дозвіл Україні бити вглиб РФ: Штати продовжують дискусії із союзниками

Заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець наголосив, що саме примушування агресора залишити території України – необхідна умова для припинення війни. Він також зазначив, що важливо створити міжнародний механізм моніторингу для прозорості процесу звільнення території України.

В ОП нагадали, що ця конференція стала восьмою з тих, які проводять у продовження першого Саміту миру. Результатом кожного такого заходу є спільне комюніке. Після конференцій на основі всіх десяти пунктів Формули миру будуть сформовані пропозиції до другого Саміту миру. 

Як повідомляв Укрінформ, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак обговорив з представниками Європарламенту підтримку Плану перемоги та підготовку до другого Саміту миру.

Фото: ОП