Презентація Білих книг антиолігархічної реформи та реформування органів правопорядку

7 вересня, 10:00 - пресконференція на тему "Обговорення Білих книг антиолігархічної реформи та реформування органів правопорядку".

Організатор: Центр політико-правових реформ.

До участі запрошені: експерти, юристи, правозахисники, представники громадськості.

Коротко. Мета зустрічі - обговорення проблем деолігархізації та деполітизації органів прокуратури й органів правопорядку, залучення громадськості до проблем надмірного впливу олігархів на економічне, політичне і суспільне життя. Донесення бачення способів вирішення цих проблем з урахуванням міжнародного досвіду та позиції західних партнерів України, підвищення рівня уваги суспільства до виконання взятих Україною на себе зобов’язань щодо обмеження надмірного впливу олігархів на економічне, політичне і суспільне життя.

Програма заходу включає:

10:00 - 12:30 - Панель 1. Презентація Білої книги антиолігархічної реформи та модерована дискусія.

12:45 - 14:30 - Панель 2. Презентація Білої книги деполітизації органів правопорядку та модерована дискусія

Довідково. Команда експертів Центру політико-правових реформ напрацювала концепцію удосконалення механізмів деолігархізації економіки і політики в Україні з урахуванням думки Венеційської комісії та концепцію деполітизації органів прокуратури й органів правопорядку в частині впровадження конкурсних засад призначення Генерального прокурора та керівників органів правопорядку, ґрунтуючись на досвіді країн ЄС та Сполученого Королівства.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Форма для реєстрації за посиланням.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали: 

Антиолігархічне законодавство має зробити олігархів не бідними, а доброчесними – експерт

Центр політико-правових реформ презентував Білі книги з антиолігархічної реформи та з деполітизації органів правопорядку.

Захід відбувся в пресцентрі Укрінформу.

«Українське суспільство від початку становлення незалежності України відчуває на собі тиск олігархів у політичній, економічній і соціальній галузях. Антиолігархічний закон має на меті добрі наміри, але не забезпечує головного свого завдання - не запобігає загрозам нацбезпеки, не здійснює захист населення. Не менш важливою є діяльність органів прокуратури та правопорядку, зокрема, їхня політична незалежність, що зумовить довіру до їхньої роботи серед українців, які після закінчення війни чекатимуть на правосуддя», - сказала спеціалістка з питань демократії та врядування USAID Оксана Беденко.

У Білій книзі антиолігархічної реформи досліджено причини та умови появи олігархів в Україні. Також у роботі надається критична оцінка чинного антиолігархічного законодавства. Учасники заходу вважають, що висновки та рекомендації книги можуть бути впроваджені під час розробки антиолігархічних законів.

«Мета антиолігархічної реформи - не зробити всіх олігархів бідними, а зробити їх доброчесними. Ми бачимо у майбутньому не олігархів, а просто багатих осіб, які є великими бізнесменами, їх поважають як роботодавців, вони модерують свої підприємства, сплачують великі суми податків, і бажано, щоб вони були меценатами», - сказав директор з наукового розвитку, член правління ЦППР Микола Хавронюк та підкреслив, що зараз олігархи навчилися приховувати себе, а законодавство, на його думку, поки не діє належним чином.

За його словами, ефективне антиолігархічне законодавство необхідно впроваджувати через прийдешні виклики. Зокрема, актуальним є фактор євроінтеграції - в європейському просторі немає таких олігархів, як в Україні. Другим викликом, що постане, стануть великі суми коштів, які Україна отримає як гуманітарну допомогу, репарації від Росії тощо. Водночас він нагадав про посилення політичної боротьби у прийдешніх виборах.

У Білій книзі деполітизації органів правопорядку та прокуратури експерти пояснюють, чому політичні сили мають якнайменше впливати на кадрові призначення на найвищі посади в цих органах. Фахівці підкреслюють, що визначальним для кандидатів має бути критерій професійності, визначений під час конкурсного відбору. У книзі запропоновані кроки у галузі деполітизації зазначених відомств, зокрема, щодо конкурсних засад призначення Генерального прокурора та керівників органів правопорядку, що ґрунтується на досвіді ЄС та Великобританії.

«На наше переконання, без забезпечення інституційної стабільності органів правопорядку й прокуратури не можна говорити про тривалу й результативну роботу цих органів», - зауважив експерт ЦППР (Центру політико-правових реформ) Євген Крапівін.

За його словами, деполітизація органів правопорядку в Європі зумовлена тим, що ці органи перебувають чітко в системі виконавчої влади. Найчастіше керівництво у них призначає або уряд, або міністр внутрішніх справ. Водночас ефективність прокуратури забезпечується незалежністю самого прокурора, якого обирають за професійними критеріями, а також чинними стандартами Ради Європи, що описують роботу публічного обвинувачення.

«В Україні після Революції Гідності новоутворені органи правопорядку, зокрема БЕБ, НАБУ, ДБР, будували за одним концептом, тому вони мають конкурсні засади призначення керівництва. Але залишаються проблеми з суб'єктами призначення керівництва. Також однозначно не можна відповісти, що є органом правопорядку або правоохоронним органом, бо відсутній якийсь рамковий закон, що визначав би єдиний статус цих органів», - додав експерт.

Як повідомлялося, Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" Володимир Зеленський підписав 5 листопада 2021 року. Акт розроблено з метою мінімізації впливу українських олігархів на політичні, економічні та соціальні процеси в країні та на засоби масової інформації.

    

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк