Діяльність всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування під час війни

26 вересня, 11:00 - презентація результатів дослідження щодо діяльності всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Організатори: Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ, Центр політико-правових реформ.

До участі запрошені: Віталій Безгін - голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Оксана Павлюк - начальниця відділу розвитку місцевого самоврядування та взаємодії з інституціями Ради Європи Міністерства розвитку громад та територій України; Мар'яна Захарченко - керівниця компонента «Розробка політики та впровадження реформи децентралізації" Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»; Андрій Курко - експерт з правових питань  Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»; Ольга Лимар - виконавча директорка Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ; Олена Гуменюк - адвокаційна менеджерка Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, координаторка проєкту; Тетяна Єгорова-Луценко - президентка Української асоціації районних та обласних рад; Олександр Слобожан - виконавчий директор Асоціації міст України; Ігор Абрам’юк - директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад; Тарас Добрівський - виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації ОМС «Асоціація об’єднаних територіальних громад» (TBC); Ігор Коліушко - голова правління Центру політико-правових реформ, координатор експертної групи; Юрій Ганущак - директор Інституту розвитку територій, член експертної групи; Анна Колохіна - голова правління ГО «Дніпровський центр соціальних досліджень», член експертної групи; Віталій Загайний - експерт з питань публічної адміністрації та місцевого самоврядування, член експертної групи; Сергій Горовенко - старший менеджер адвокації Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ, член експертної групи.

Чому це важливо?

Асоціації органів місцевого самоврядування відіграють вирішальну роль у посиленні спроможності,  впливу та ефективності роботи органів місцевого самоврядування. По суті, це платформи, які дозволяють ОМС колективно вирішувати проблеми, обмінюватися досвідом, а також відстоювати інтереси на національному рівні.

Втім, повномасштабна війна суттєво вплинула на їхню роботу та функціонування громад загалом. Почасти рішення про роботу ОМС приймаються без залучення самих громад. А власне асоціації зіткнулися з обмеженням фінансових ресурсів, зменшенням їхнього внеску у прийнятті рішень на національному рівні, зміну пріоритетів тощо. Нині асоціації ОМС потребують інституційної підтримки на законодавчому рівні.

Першим етапом на шляху до законодавчих змін стало визначення експертної думки представників керівного складу ОМС територіальних громад всіх підконтрольних областей України щодо діяльності всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Як вплинула повномасштабна війна на діяльність ОМС та їх асоціацій ОМС? Які прогалини та суперечності у чинному законодавстві про асоціації ОМС існують станом на сьогодні? Які шляхи підвищення інституційної спроможності асоціацій місцевого самоврядування задля посилення участі органів ОМС у розробці й прийнятті рішень центральними органами влади в умовах воєнного стану?  Дізнаєтеся  про це під час презентації дослідження на тему: «Діяльність всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану».

Довідково. В опитуванні взяли участь та висловили свою позицію щодо діяльності всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану  представники  керівного складу ОМС територіальних громад всіх областей України. Результати дослідження буде використано Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ та Центром політико-правових реформ для удосконалення законодавства про асоціації місцевого самоврядування та сприяння подальшій інституціоналізації системи місцевого самоврядування в Україні.

Захід організовано Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у співпраці із Центром політико-правових реформ в рамках проєкту «Повноваження асоціацій органів місцевого самоврядування». Проведення презентації стало можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Формат заходу – гібридний (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 10:00 26 вересня 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Майже 74% представників органів місцевого самоврядування хочуть одночасно брати участь у кількох всеукраїнських асоціаціях

Більшість представників органів місцевого самоврядування (ОМС) підтримують ідею про скасування обмеження, що передбачає участь лише в одній всеукраїнській асоціації.

Про це повідомила голова правління ГО «Дніпровський центр соціальних досліджень» Анна Колохіна під час презентації результатів дослідження про діяльність всеукраїнських асоціацій ОМС в умовах воєнного стану, що відбулося в пресцентрі Укрінформу.

«Ми ставили питання: «Чи підтримуєте ви ідею множинного членства ОМС у всеукраїнських асоціаціях? (скасування обмеження для органів місцевого самоврядування щодо їх участі лише в одній всеукраїнській асоціації)». Отже, результати онлайн-опитування показали, що 73,6% респондентів відповіли ствердно, також 16 (із 21-го - ред.) учасників інтерв'ювання підтримали цю ідею», - сказала вона.

Колохіна додала, що у питанні «до яких всеукраїнських асоціацій ОМС входить ОМС вашої територіальної громади?», половина респондентів під час онлайн-опитування зазначила, що перебуває в одній асоціації, третина - перебуває у двох, а 18% - перебувають одразу в трьох асоціаціях. За словами експертки, така ж пропорція спостерігається за результатами інтерв'ювання. Йдеться про участь в Асоціації міст України, Асоціації ОТГ та Всеукраїнській асоціації громад.

Також фахівчиня поінформувала, що майже 60% учасників онлайн-опитування не підтримали ідею, що ОМС мають створювати свої асоціації за типологією, мовляв, міські мають належати до одної асоціації, а сільські - до іншої.

«За словами опитаних, децентралізація об'єднала великі міста, до великих міст доєдналися села - як тоді села можуть розвиватися окремо від міст? Водночас ті, хто підтримує типологію, кажуть що у селах і містах наявна своя специфіка управління», - зазначила вона.

Колохіна додала, що пріоритетними повноваженнями асоціацій ОМС респонденти виділили представлення та захист інтересів своїх членів перед органами держвлади, забезпечення платформи для обміну досвідом, навчання посадових осіб. Також вони визначили форми взаємодії з органами держвлади. Передусім це - надання пропозицій «центру», висновків асоціацій до проєктів нормативно-правових актів, участь у постійних консультаційно-дорадчих органів.

Зі свого боку директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак розповів про європейський досвід функціонування асоціацій ОМС. За його словами, належне представництво асоціацій повинно передбачати чітку артикуляцію інтересів, природних для відповідних рівнів і типів ОМС, аполітичність, інституційну спроможність формулювати позицію, що відображає реальні інтереси.

«За два роки ця тема (асоціацій ОМС - ред.) стала актуальною. Сподіваюся, це призведе до результатів - до змін на законодавчому рівні», - зауважила виконавча директорка Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ Ольга Лимар.

Захід організувала Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ у співпраці із Центром політико-правових реформ в рамках проєкту «Повноваження асоціацій органів місцевого самоврядування» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Мета дослідження - визначення експертної думки представників керівного складу ОМС територіальних громад щодо діяльності всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. Дослідження складалося з двох етапів.

Кількісний компонент передбачав онлайн-опитування керівного складу тергромад шляхом самостійного заповнення респондентами опитувальника. В онлайн-опитуванні взяли участь 439 респондентів, більшість із яких були заступниками сільського\селищного\міського голови. Опитування охопило 24 області України. Якісний компонент складався з напівструктурованих індивідуальних глибинних інтерв'ю за розробленим сценарієм із керівниками та заступниками керівників 21-ї тергромади з-поміж громад-партнерів проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Як повідомляв Укрінформ, на Тернопільщині за підтримки Ради Європи стартував пілотний проєкт із удосконалення взаємодії між місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Народний депутат Безгін виступив проти надання державної фінпідтримки ВАОМС

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін виступив проти надання державної фінансової підтримки всеукраїнським асоціаціям органів місцевого самоврядування (ВАОМС).

Про це він заявив під час презентації результатів дослідження щодо діяльності всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану в Укрінформі.

«Щодо держпідтримки всеукраїнських асоціацій. Я поки категорично не підтримую цей пункт і вважаю, що він шкідливий для самих асоціацій. Бо як тільки асоціації органів місцевого самоврядування стають залежними від держфінансування, це означає, що вони втрачають свою суб’єктність у переговорному процесі з органами держвлади. Бо тоді діалог з ними починається (на кшталт — ред.): «Ви погано поводитеся — ви не отримаєте гроші», - зазначив Безгін.

На його думку, такого не варто робити, бо це зробить відповідні асоціації залежними від представників центральної влади.

«Є членські внески, є можливість залучення грантових коштів. Хай займаються цим. Або ми просто отримаємо ручні асоціації», - вважає нардеп.

Директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк у свою чергу заявив, що ця державна підтримка жодним чином не має бути зав’язана на тому, що робить асоціація.

«Це (має бути по — ред.) типу підтримки політпартій. Держава підтримує політпартії просто за те, що вони беруть участь у політичному процесі. Так само асоціації мають мати підтримку лише через те, що це є важливі для держави інституції», - переконаний Абрам’юк.

Він висловив думку, що до законодавства потрібно вносити комплексні зміни (щодо діяльності асоціацій ОМС — ред.) і осучаснювати його, зокрема зняти заборону на членство для органів місцевого самоврядування у кількох асоціаціях.

Щодо законодавчих змін парламентарій Безгін звернув увагу на деякі організаційні моменти.

«Думаю, що ми зараз (вирішимо — ред.) кілька організаційних моментів, які пов’язані з бюджетним процесом і міністерствами (процесом щодо перезавантаження міністерств — ред.), і будемо готові предметно про це говорити», - сказав він.

Безгін висловив думку, що новий законопроєкт (щодо цього — ред.) має право з’явитися цієї осені, бути зареєстрованим і, можливо, навіть пройти цьогоріч перше читання.

«Але тут (щодо проходження цим новим законопроєктом першого читання цьогоріч — ред.) я дуже і дуже невпевнений, бо (залишилося кілька — ред.) пленарних тижнів, два з них підуть на бюджет, ще два чи три підуть на наші міжнародні зобов’язання та зобов’язання щодо макрофінансової підтримки, і залишається дуже мало люфту, щоб ухвалювати (інші — ред.) рішення», - зазначив нардеп.

Захід було організовано Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у співпраці із Центром політико-правових реформ у рамках проєкту «Повноваження асоціацій органів місцевого самоврядування». Проведення презентації стало можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) і підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Як повідомлялося, на Тернопільщині за підтримки Ради Європи стартував пілотний проєкт із удосконалення взаємодії між місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк