Презентація книги-буклета про полеглого Героя України

30 вересня, 10:00 - презентація книги-буклета про полеглого Героя України - воєнного розвідника Олега Зайцева.

Організатор: ГУР МО України.

Учасники: Людмила Зайцева – мати Героя України; Григорій Зайцев – батько Героя України; Наталя Зайцева – дружина (онлайн)Лада та Юнія Зайцеві – доньки (онлайн); Ірина Ігнатенко – дружина побратима Героя України Віталія Ігнатенка; Ольга Мосьондз – авторка проєкту ГУР МО України «Видатні розвідники»; побратими Олега Зайцева; представники ГУР МО України.

Чому це цікаво?

Головне Управління розвідки Міністерства оборони презентує книгу-буклет про одного із Героїв України, який зі зброєю в руках захищав Україну на полі бою з першого дня російського вторгнення 2014-го року та зіграв важливу роль у захисті нашої держави на початку широкомасштабного вторгнення РФ у 2022-му.

Молодший лейтенант Олег Зайцев, воїн ГУР МО України на псевдо Найф (родом з Черкащини).

Брав участь у Помаранчевій революції та у Революції Гідності.

У 2014 році одним із перших у складі добровольчого батальйону «Правий сектор» рушив захищати український Донбас. Брав участь у боях за село Піски. У складі підрозділу «Санта» відбивав Авдіївську «Промку».

Згодом виконував завдання з розвідниками ГУР МО України та доєднався до його лав, ставши у 2022 році офіцером. Під час широкомасштабного вторгнення РФ в Україну воював у лавах спецпідрозділу ГУР МО України «Шаман».

Брав участь у боях за Київщину: вогнем зустрічав росіян на аеродромі «Антонов», звільняв Ірпінь воював за Мощун, брав участь у спецопераціях в тилу ворога, зокрема на Харківському напрямку та півдні України.

З 24 лютого 2022 року фактично жодна операція спецпідрозділу ГУР МО України «Шаман» не відбувалася без участі Олега Зайцева. Досвідчений воїн, який з 2014-го року здолав шлях від солдата до офіцера, був одним з тих, хто формував спецпідрозділ ГУР МО України «Шаман».

7 травня 2022 року у складі зведених підрозділів Олег Зайцев разом зі своїм побратимом Віталієм Ігнатенком здійснив першу висадку на Зміїний, яка стала початком успішних операцій ГУР у Чорному морі.

Під час запеклого бою з російськими окупантами обидва воїни залишилися прикривати відхід побратимів, обидва загинули, врятувавши життя багатьом українським захисникам.

За видатні досягнення, виявлені під час виконання бойових завдань зі стримування та відсічі збройної агресії Росії, молодшого лейтенанта Олега Зайцева та його побратима Віталія Ігнатенка удостоєно найвищого звання держави – Герой України з врученням ордена “Золота Зірка”.

Їхні імена та подвиг закарбовані на сторінках Книги Слави ГУР МО України та в історії боротьби за свободу українського народу.

Під час презентації буде представлено друкований варіант історії боротьби Героя України Олега Зайцева. Брошура, у якій зібрано свідчення побратимів, колег та рідних Героя України та архівні фото героя. Історія боротьби Олега Зайцева за Україну увійде у велику книгу розповідей про видатних розвідників, які своїми подвигами змінили хід цієї війни.

Презентація пройде у рамках проєкту ГУР МО України "Видатні розвідники", який покликаний зберегти пам'ять про українських героїв та історії боротьби Сил оборони України проти російських загарбників.

Захід присвячений Дню захисників та захисниць України та проводиться з метою вшанування захисників та захисниць України, які борються та боролися за волю та власну державність у різні епохи, а також для збереження української історії про сучасну національно-визвольну боротьбу українського народу проти російських загарбників для майбутніх поколінь українців.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували книгу-буклет про Героя України Олега Зайцева, який загинув у бою за о. Зміїний

У пам’ять про Героя України, воєнного розвідника Олега Зайцева, який загинув у бою за острів Зміїний у травні 2022 року, презентували автобіографічну книгу-буклет.

Під час пресконференції в Укрінформі видання представила авторка проєкту Головного управління розвідки Міноборони України “Видатні розвідники” Ольга Мосьондз за участі батьків Героя України — Людмили і Григорія Зайцевих, його дружини Наталії та побратимів.

“Олег Зайцев захищав Україну від російських загарбників, починаючи з 2014 року. Спочатку в добровольчому батальйоні “Правий сектор”, а потім у підрозділі “Санта” відбивав Авдіївську “Промку”.

Коли почалося широкомасштабне вторгнення Росії, Олег Зайцев захищав Київщину у складі батальйону ”Шаман” ГУР МОУ. Брав участь у битвах за село Мощун, за Ірпінь, які вплинули на те, що росіяни відійшли від Києва. Він був одним з тих, хто штурмував острів Зміїний, намагаючись визволити його від окупантів. Це дало змогу налагодити цивільне судноплавство і розблокувати зерновий коридор”, - розповіла Мосьондз.

За її словами, 7 травня 2022 року Олег Зайцев у складі зведених підрозділів разом зі своїм побратимом Віталієм Ігнатенком здійснили першу спробу штурму острова Зміїний. У бою за острів вони загинули разом, коли прикривали відхід українських бійців.

Українські Сили оборони тоді відійшли, але надалі острів був зачищений від росіян. Перший бій, у якому загинув Олег Зайцев, поклав початок поверненню острова Зміїний.

Дружина Олега Зайцева Наталія розповіла, що до 2014 року її чоловік був цивільним, але завжди мав чітку громадянську позицію і реагував на несправедливість.

“Олег був багатогранною особистістю. По дорозі до себе військового він зібрав великий багаж знань і умінь, а коли постала необхідність захищати країну, його участь в українському війську стала неоціненною. Це була людина-діамант, яка не боялася робити складні речі, бути креативним і виконувати завдання без застережень. Олега можна порівняти зі стрілою, він був людиною, яка бачить ціль і буде до неї йти з холодним розумом, але гарячим серцем”, - поділилася вона спогадами про чоловіка.

Своєю чергою мати Олега Зайцева Людмила розповіла, що він не хотів потрапити у полон і волів загинути у бою.

“Нам розповіли, що він загинув за секунди і пішов у вічність”, - зазначила вона.

За словами батька, Григорія Зайцева, його син вважав честю воювати в історичний час за незалежність України.

“Олег залишив по собі хороший слід у душах побратимів, у людей, які його знали. Він був світлою і багатогранною людиною. Вірним товаришем і відважним бійцем. Це велика втрата не лише для нас, але і для держави”, - сказав батько Героя.

Як розповіла авторка проєкту ГУР “Видатні розвідники” Ольга Мосьондз, книга-буклет про Олега Зайцева пізніше увійде до великої книги історій про бійців, яка покликана зберегти для українців пам’ять про її Героїв.

Як повідомляв Укрінформ, кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України у період з 23 по 26 вересня атакували понад 800 серверів у різних регіонах Росії.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк