Фінальний етап обговорення принципів меморіалізації російсько-української війни

21 жовтня о 10:00 відбудеться круглий стіл щодо результатів громадського обговорення принципів меморіалізації російсько-української війни.

Організатор: Український інститут національної пам’яті.

До участі запрошені: представники Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Міністерства культури та стратегічних комунікацій України, Українського інституту національної памʼяті, Міністерства оборони України, Міністерства у справах ветеранів України, музейного, академічного середовищ, громадського сектору, експерти. 

Чому це важливо?

Мета напрацювання та публічного обговорення принципів меморіалізації російсько-української війни – створити рамковий документ насамперед для державних установ та органів місцевого самоврядування. У ньому будуть сформульовані ті принципи й аспекти, на які варто зважати при створенні проєктів, меморіальних просторів чи запровадження традицій на вшанування оборонців України, жертв війни та збереження памʼяті про неї.

Також напрацьовані спільно принципи можуть увійти до національної стратегії меморіалізації війни, яку Український інститут національної памʼяті рекомендуватиме уряду створити у 2025 році.

Довідково. Перший перелік, що налічував 9 принципів меморіалізації російсько-української війни, голова УІНП Антон Дробович озвучив на початку серпня 2024 року. Впродовж серпня тривало громадське обговорення, результати якого оприлюднено на сайті Українського інституту національної памʼяті. Оновлена версія переліку принципів, яка після консультацій із громадськістю налічує десять позицій, оприлюднена на сайті Інституту. Наразі триває збір відгуків від бойових підрозділів Сил безпеки та оборони України.

Круглий стіл в Укрінформі є одним із завершальних етапів обговорення переліку принципів, який ляже в основу офіційного документа. Він продовжує серію обговорень викликів і завдань меморіалізації російсько-української війни, яку УІНП з Комітетом ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики започаткували у березні 2024 року.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Відео: