Збереження творчої спадщини українського композитора Віталія Кирейка

24 жовтня, 13:00 - презентація проєкту «Новітні напрями збереження та диджитальної актуалізації творчої спадщини українського композитора Віталія Кирейка».

Організатори: ГО «Культурна асамблея», Видавництво «Мистецтво», Видавничий дім «АртЕк», Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

Учасники: Олександра Кирюшина - керівниця проєкту, голова  ГО «Культурна асамблея»; Олександр Цегольник - арткуратор проєкту, голова ГО «PERFECT ART GROUP»; Ірина Шестеренко - кандидатка мистецтвознавства, доцентка, професорка кафедри загального та спеціалізованого фортепіано НМАУ ім. П. І. Чайковського, наукова кураторка проєкту. 

До участі запрошені: Максим Тимошенко - ректор НМАУ ім. П.І. Чайковського; Володимир Мудрик  -  завідувач Меморіального музею-квартири В.С. Косенка; Сергій Поночовний  -  директор Видавництва «Мистецтво»; Дмитро Решетченко - заступник виконавчого директора з проєктної роботи Українського культурного фонду; Олена Чернега  -  лідерка віртуального туризму, засновниця ГО «Асоціація цифровізації та оцифрування галузей креативної економіки: туризм та культура»; представники  Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, а також виконавці творів В. Кирейка; Олександр Тищенко (Alex Luna)  - український естрадний співак, громадський діяч; Наталія Кречко - заслужена артистка України, керівник академічного хору студентів КНУКіМ “ANIMA”.

Модератор: Владислав Берковський - фахівець з державної політики у сфері охорони культурної спадщини, архівіст, історик, канд.іст.наук, експерт Української академії геополітики та геостратегії.

Чому це цікаво?

Високопрофесійна, глибоко змістовна та натхненна творчість Віталія Кирейка різних жанрів має велику цінність для української нації, адже митець створив власну музичну мову, що інтонаційно близька до джерел українського національного фольклору. 

За ініціативи команди ГО «Культурна асамблея» та за підтримки Українського культурного фонду цьогоріч було оцифровано тисячі сторінок рукописного нотного матеріалу творчої спадщини видатного українського композитора Віталія Кирейка, зібрано безліч інформаційних та архівних матеріалів для того, щоб зробити це надбанням українського народу. Вже зараз фіналізується сайт, присвячений творчості автора, видається серія науково-методичних посібників для студентів мистецьких вишів. Фінальним акордом проєкту стане гала-концерт у Києві, який відбудеться 29 жовтня о 19:00 у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака Оперної студії НМАУ.

Довідково. Сторінка проєкту у Фейсбук, Віталій Кирейко - Вікіпедія.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Запрацював сайт, присвячений творчості композитора Віталія Кирейка

Від сьогодні запрацював сайт, де зібрані ноти українського композитора Віталія Кирейка та матеріали про його діяльність.

Про це йшлося під час презентації проєкту «Новітні напрями збереження та діджитальної актуалізації творчої спадщини українського композитора Віталія Кирейка», що відбулася в Укрінформі.

«Сьогодні нарешті ми можемо сповістити про запуск сайту, присвяченого українському композитору Віталію Кирейку. Там ми зібрали велику кількість інформації - архівних матеріалів, нотних матеріалів, відео-, фото. На цьому сайті можна звантажити матеріали для музикантів і далі їх грати, виконувати - власне, продовжувати життя нашої культурної спадщини», - сказала керівниця проєкту, голова ГО «Культурна асамблея» Олександра Кирюшина.

Вона повідомила, що «фінальним акордом» проєкту буде гала-концерт у Києві, який відбудеться 29 жовтня о 19:00 у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака Оперної студії НМАУ. За словами Кирюшиної, музику Кирейка виконуватимуть понад 60 музикантів.

Кандидатка мистецтвознавства, доцентка, професорка кафедри загального та спеціалізованого фортепіано НМАУ ім. П. І. Чайковського, наукова кураторка проєкту Ірина Шестеренко зазначила, що композитор має широкий творчий доробок у різних жанрах: він залишив 299 опусів. Зокрема, Кирейко створив п'ять опер, як-от: драму-феєрію «Лісова пісня», романтичну драму «У неділю рано зілля копала», гротесково-сатиричну феєрію «Марко в пеклі», камерну комічну оперу «Вернісаж на ярмарку», оперу-драму «Бояриня» й чотири балети – «Тіні забутих предків», «Відьма», «Оргія», «Сонячний камінь».

Зі свого боку заступник голови Держмистецтв з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Максим Лихоліт підкреслив, що інструмент оцифрування нотної спадщини зумовить доступність матеріалів і їхню верифікацію.

«Якщо ми побудуємо реєстр цієї спадщини, якщо вона буде збережена не лише в паперовому вигляді, так ми вирішимо питання щодо збереження та передачі матеріалів для наступних поколінь», - зазначив він.

Лихоліт додав, що завдяки оцифруванню матеріали будуть доступнішими для освітніх програм у музичних школах, де досі є твори радянських і російських композиторів.

Окрім цього, у межах проєкту видавництва «Мистецтво» та Видавничий дім «АртЕк» опублікують науково-методичні матеріали - посібники, підготовлені спільно НМАУ ім. П. Чайковського. За словами арткуратора проєкту, голови ГО «PERFECT ART GROUP» Олександра Цегольника, залучення видавництва «Мистецтво» є важливим кроком, бо саме воно було головним видавцем всієї нотної спадщини, що видавалася в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти оголосило конкурс на здобуття премії імені Б. М. Лятошинського у 2025 році.

Потреба у друці нотної літератури однозначно є – директор видавництва

Потреба українців у збереженні та друці нотної літератури однозначно є.

Про це заявив директор видавництва "Мистецтво" Сергій Поночовний під час презентації проєкту "Новітні напрями збереження та диджитальної актуалізації творчої спадщини українського композитора Віталія Кирейка" в Укрінформі.

"До нас в місяць, як мінімум, три-п’ять звертань щодо друку якраз нотних видань. Те, що потреба є і в збереженні, і в друці нотної літератури - це однозначно. Можливо, це не будуть мільйонні наклади як було колись, але збереглись спеціалісти. Навіть просто набрати нотну верстку і набрати звичайний текст - це абсолютно різні речі", - сказав він.

За його словами, "кожен проєкт щодо збереження нашої спадщини й підкреслення українства - це маленька клітиночка в той великий фундамент, який називається українська нація".

Також він додав, що на сьогодні держава не закуповує нотні видання.

"Я не знаю, чи треба на сьогодні якесь спеціалізоване видавництво з нотної літератури. Я думаю, що будь-яке видавництво, яке цим зацікавиться, може зробити відділ і це друкувати, я із задоволенням це підтримую. Кожного місяця три-чотири видання стосовно нотної літератури ми видаємо, починаючи із запитів музичних шкіл Києва. Це можна рухати вперед на сьогодні", - наголосив Поночовний.

Він також зазначив, що за останні два роки в Україні попит на книжки зріс у 3-5 разів.

Як повідомляв Укрінформ, переговори з Міністерством фінансів щодо закладення в бюджет на наступний рік близько 300 млн грн на підтримку книговидавництва і книгорозповсюдження тривають.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк