Надмірне регулювання інтернет-провайдерів призведе до погіршення послуг - депутат

Збільшення регуляції інтернет-провайдерів призведе до монополізації ринку та погіршення доступу населення до зв'язку та інформації.

Таку думку висловив голова підкомітету з кібербезпеки Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Олександр Федієнко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зазначив, що Україна є унікальним прикладом країни, в якій в умовах війни і кібератак суспільство має практично безперебійний доступ до зв'язку. На думку депутата, це стало можливим завдяки високій конкурентності ринку провайдерів.

«Чим менше буде операторів зв'язку на території України - тим більшою буде вірогідність того, що населення втратить доступ до інформації. Жодна регуляція ніколи не відрегулює це питання з точки зору того, що в оператора з'являться додаткові генератори», - сказав Федієнко.

За його словами, зобов'язання операторів зв'язку забезпечити 10 годин автономної роботи під час відключень неможливо виконати з технічної точки зору.

Читайте також: Як залишатися на зв'язку під час відключень електрики - поради Мінцифри

«Ті кроки, які зараз роблять держустанови, призведуть до зменшення кількості операторів, до монополізації, погіршення якості зв'язку, а у подальшому - до збільшення вартості до європейських цін, близько 60-70 євро на місяць», - наголосив депутат.

Йдеться, зокрема, і про ініціативу переведення із 1 жовтня тих провайдерів, які працюють як фізособи-підприємці, на загальну систему оподаткування. За словами Федієнка, для населення, особливо у прифронтових регіонах, це означатиме погіршення доступу до зв'язку.

Читайте також: Зеленський про обмеження Телеграму: Я б дуже обережно ставився до таких кроків

Як повідомлялося, раніше голова правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ) Олександр Савчук заявив, що малі та середні учасники ринку телеком-послуг на законних підставах здійснюють свою діяльність на спрощеній системі оподаткування. За його словами, вимоги Державної податкової служби щодо переходу на загальну систему оподаткування є необґрунтованими.