Зеленська обговорила зі студентами Гарварду Глобальну коаліцію українських студій

Фото

Дружина Президента України Олена Зеленська зустрілась зі студентами Гарвардського університету та обговорила з ними міжнародну ініціативу «Глобальна коаліція українських студій».

Як передає Укрінформ, про це Зеленська повідомила у Фейсбуці.

«Говорити у стінах Гарварду українською (як роблю сьогодні) можна без перекладача. Бо тут зрозуміють. Це стало можливим завдяки двом українським науковцям-емігрантам – Ігорю Шевченку та Омеляну Пріцаку, у яких у 1957-му з’явилася ідея створення української дослідної установи у США. Це був візіонерський і сміливий крок – доносити світові правду про країну, поневолену в той час радянською тоталітарною імперією», - зазначила Зеленська.

За її словами, упродовж наступних десятиліть, поки Україна жила в радянській цензурі, саме Гарвард і створений на його базі окремий Український науковий інститут (Harvard Ukrainian Research Institute – HURI) поширювали правдиву, неідеологізовану історію України.

І зараз, підкреслила перша леді, у час, коли над Україною знову нависла загроза від імперії, інститут і Гарвард продовжують працювати на боці правди.

«Говорили про це зі студентами Гарварду. Розповідала їм, що переживає, борючись із російською агресією, Україна. Про те, що, крім захисту життя сучасників, українцям доводиться відвойовувати і своїх класиків – науковців і митців, чиї імена імперія колись присвоїла: від Казимира Малевича до Сергія Корольова. Нам доводиться виривати з імперського наративу свою історію. І тут окрема подяка керівникові Українського наукового інституту Сергію Плохію, який займався цим задовго до того, як це стало популярним. Дуже важко тримати і фізичну, і культурну оборону. Але саме це потрібно для виживання», - наголосила Зеленська.

Вона повідомила студентам про Глобальну коаліцію українських студій – міжнародну ініціативу, яку Україна започаткувала цьогоріч у Вашингтоні.

Коаліція має об'єднати всі міжнародні проєкти (такі, як гарвардський) і створити нові, щоб правди про Україну ставало більше.

За словами першої леді, в цих студіях має отримати своє місце і Крим, знову поневолений Росією. Він і кримські татари давно заслужили право на чесну історію та увагу світу.

Читайте також: Зеленська: Важливо повернути Україні митців, яких присвоїла Росія

«Зараз складно уявити, але творці Українського наукового інституту – Омелян Пріцак, Ігор Шевченко, Степан Хемич – понад 50 років тому започаткували студії без інтернету, без електронних розсилок та краудфандингових платформ. У них були лише візія та бажання говорити правду. Тож як багато для просування знань про Україну ми можемо зробити сьогодні разом, маючи сучасні інструменти! Серед фейків і дезінформації правда потрібна не тільки нам, а всьому світові», - підкреслила дружина Президента.

Також Зеленська зустрілась із вченими Українського наукового інституту Гарвардського університету (Harvard Ukrainian Research Institute) та його керівником відомим істориком Сергієм Плохієм.

Під час круглого столу з діячами інституту, зокрема його колишніми директорами Романом Шпорлюком, Григорієм Грабовичем, Майклом Флаєром, українська делегація, до складу якої увійшли перший заступник міністра освіти Євген Кудрявець і радниця Президента Ольга Будник, подякувала закладу за безпрецедентну й послідовну підтримку України.

За словами Зеленської, на нещодавній освітній конференції у Вашингтоні участь Галини Гринь і Тимоша Головінського з Українського наукового інституту була ключовою для оголошення нового міжнародного проєкту – Глобальної коаліції українських студій. Проєкт створений, щоб розвинути вивчення української історії та культури у світі, щоб саме ця об’єктивна інформація, а не російські наративи та фейки, поширювалася країнами.

«Обговорили вже зроблене. Наприклад, родинна Фундація Темертеїв профінансувала нову програму вивчення модерної України в Гарварді. Щиро дякую меценатам! А професорка Массачусетського технологічного інституту Елізабет Вуд нещодавно заснувала нову програму MIT-Ukraine – курс із проєктування відбудови деокупованих українських міст. І навіть презентувала проєкт із відновлення Святогірська», - поінформувала Зеленська.

Крім того, українське посольство у США почало переговори із Джорджтаунським університетом – його Школа міжнародних відносин зацікавлена у кафедрі українознавчих студій.

«Імперії розвалюються, на їхніх руїнах виникають незалежні держави. Перемога, виживання та існування України як незалежної держави – це частина історичних процесів, у це я вірю», – каже Сергій Плохій. Теж віримо, що сама історія, її вивчення, знання та українські студії цьому допоможуть», - підсумувала Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленська передала бібліотеці Гарвардського університету особливі книжки – обгорілі від російського удару по харківській друкарні видавництва Vivat.

Фото: Олена Зеленська / Фейсбук