Зеленська передала бібліотеці Гарварда книги, обгорілі від удару РФ по харківській друкарні

Зеленська передала бібліотеці Гарварда книги, обгорілі від удару РФ по харківській друкарні

Фото
Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська передала бібліотеці Гарвардського університету особливі книжки – обгорілі від російського удару по харківській друкарні видавництва Vivat.

Про це перша леді повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

«До бібліотеки закладу (Гарвардського університету - ред.), яка славиться своєю українською колекцією, маю честь передати особливі книжки – обгорілі від російського удару по харківській друкарні видавництва Vivat. Того трагічного дня у друкарні загинули семеро працівників, а в пожежі, спричиненій вибухом, згоріло 150 тисяч підручників. Ті нечисленні примірники, які вдалося знайти, ми хочемо зберегти як пам’ять. І як свідчення того, що робить із нами росія», - розповіла Олена Зеленська.

Перебуваючи в Гарвардському університеті, вона відзначила, що цей заклад, відомий на весь світ, для України має особливе значення: саме він дав початок українським студіям у Сполучених Штатах.

«Це стало можливим завдяки двом українським науковцям-емігрантам – Ігорю Шевченку та Омеляну Пріцаку, у яких ще в 1957 році виникла ідея створення української дослідної установи у Сполучених Штатах. Це був візіонерський і сміливий крок – доносити світові правду про країну, поневолену в той час радянською тоталітарною імперією. Так народився Український науковий інститут Гарвардського університету (Harvard Ukrainian Research Institute – HURI)», - додала перша леді.

Цього літа, за її словами, у Вашингтоні спільно з Міністерством освіти і науки України, МЗС, Фондом Президента з підтримки освіти, науки та спорту, Українським інститутом та офісом Кримської платформи започаткували масштабну ініціативу – Глобальну коаліцію українських студій. Вона має об’єднати всі міжнародні проєкти (такі, як гарвардський) і створити нові, щоб уже в умовах нової імперської агресії проти України правда знову перемагала.

Читайте також: Усі міжнародні механізми для захисту дітей виявилися неефективними - Зеленська

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня внаслідок серії ракетних ударів було зруйновано поліграфічний комплекс «Фактор-Друк», один із найбільших поліграфічних комплексів Харкова та всієї України. Під час ракетної атаки на підприємстві було понад 50 працівників. Семеро загинули, 21 людина дістала поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-