Іспанія допоможе Україні з проєктом розвитку залізниці за стандартами ЄС

Команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури має намір разом з Іспанією реалізувати в Україні проєкт розвитку залізничних шляхів за стандартами ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у Мінвідновленні за підсумками зустрічі з делегацією на чолі з міністром економіки, торгівлі та підприємництва Королівства Іспанія Карлосом Куерпо Кабальєро.

«Зазначу, що Україна, як й Іспанія, використовує залізничну колію, яка має відмінну від європейської стандартної колії ширину. Тому ми зацікавлені у вашій допомозі розвивати систему автоматичної зміни ширини колії в русі для поїздів», - сказав виконувач обов’язків міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Шкураков.

Він повідомив іспанських колег, що цьогоріч Україна почала будувати євроколію (1435 мм) Чоп - Львів, яка є частиною оновленого Середземноморського коридору TEN-T. Цей проєкт стане одним із перших кроків євроінтеграції транспортних систем України та Молдови і розвитку TEN-T на території України.

Читайте також: Інтерес до відбудови України виявили 23 іспанські фірми

Своєю чергою, Кабальєро зазначив, що співпраця з Україною є перспективною, враховуючи іспанський досвід, і буде корисною для обох країн.

За його словами, іспанська сторона готова підтримувати розвиток залізниці фінансово і має відповідні компанії, досвід та готові рішення.

Сторони також обговорили залучення прямих інвестицій у виробництво в Україні, розвиток українських морських портів, патронат над українськими містами та регіонами, потреби в енергетиці, встановлення прямих зв’язків між підприємцями двох країн.

Як повідомлялось, у 2023 році Іспанія передала 32 автобуси для Херсонщини.

Фото: Мінвідновлення