Євросоюз планує продовжити санкції проти режиму Лукашенка

Після штучно створеної Мінськом міграційної кризи на кордонах Білорусі з Польщею, Литвою і Латвією Євросоюз не втратив рішучості з підтримки демократичного майбутнього Білорусі та білоруського громадянського суспільства, і буде продовжувати політику санкцій проти диктаторського режиму Лукашенка.

Про це сьогодні під час засідання Комітету Європарламенту із закордонних справ заявив заступник директора Європейської служби зовнішніх дій з питань зі Східної Європи та Центральної Азії, регіональної співпраці та ОБСЄ Люк Девінь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо Білорусі - ми будемо продовжувати політику санкцій, і також надавати допомогу тим, хто її потребує, зокрема, незалежним медіа, громадянському суспільству в цілому. Ми також маємо потужне послання солідарності і надії для демократичної Білорусі, із потужним та широким планом економічної допомоги у три мільярди євро. На жаль, до цього ще далеко. Зараз ми продовжуємо надсилати дуже чіткі та потужні сигнали режиму Лукашенка, що міжнародні зобов’язання, включаючи цей практичний випадок, коли йдеться про мігрантів, мають поважатися», - сказав представник Європейської служби зовнішніх дій.

Читайте також: Польща запроваджує надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

Він зауважив, що жорстокі репресії в Білорусі тривають вже 13 місяців. Лише протягом серпня кількість політичних в’язнів у цій країні зросла на 25 відсотків та сягнула вражаючої цифри у 650 осіб.

«Останні дії, до яких вдався режим Лукашенка – інструменталізація (в якості зброї) мігрантів на державному рівні, є кричущою неповагою до міжнародних норм. Але це не змінить нашої рішучості та не допоможе скасувати будь-які санкції проти Білорусі. Навпаки», - наголосив Девінь.

Він зауважив, що кордон Білорусі з Польщею, Литвою і Латвією є кордоном ЄС, тож безпека там є дуже важливою для всіх країн-членів. Проявом цього стала солідарність всіх європейських держав та мобілізація можливостей ключових європейських агенцій, таких як Frontex, Європейський офіс з сприяння притулку та Європол, які надіслали свій персонал на місце подій, а також фінансова підтримка, яку отримала Литва для вирішення питань міграції та інтеграції.

Другий напрямок цієї солідарності – підвищена дипломатична активність ЄС з країнами походження цих мігрантів, перш за все з Іраком. Ця країна продемонструвала добру волю, що дозволило значно зменшити кількість мігрантів. Така ж робота проводиться з Туреччиною та низкою африканських країн.

За словами європейського дипломата, ЄС продовжує активну співпрацю для вирішення цієї ситуації з міжнародними партнерами, зокрема, з ООН, Офісом верховного комісара з питань біженців, з Міжнародною організацією з міграції тощо.

Читайте також: Тихановська вважає перші санкції ЄС проти режиму Лукашенка недостатньо дієвими

Як повідомлялося, влітку цього року з різкім збільшенням спроб незаконного перетинання кордону з Білоруссю зіткнулася Литва, згодом міграційний тиск почали відчувати Латвія і Польща на кордоні з Білоруссю. Ці європейські країни зіткнулися із цілеспрямованими діями режиму Лукашенка із провокування штучної міграційної кризи на кордонах ЄС. Мігранти з Іраку, Сирії та ряду африканських країн прибувають в Білорусь за допомогою офіційних туристичних агенцій Білорусі та доставляються на кордони ЄС прикордонною службою цієї країни. Кількість таких незаконних мігрантів вимірюється тисячами.

Від сьогодні в прикордонних районах Польщі у зв’язку із міграційною кризою введено надзвичайний стан. Раніше подібні дії у прикордонних з Білоруссю районах здійснили Литва й Латвія.