Переговори між Польщею і Чехією щодо шахти «Турув» провалилися

Дводенні переговори між польським і чеським урядом щодо подальших умов експлуатації Варшавою шахти з видобутку бурого вугілля “Турув” на кордоні з ЧР зазнали фіаско.

Це підтвердили учасники переговорів з обох сторін, передає кореспондент Укрінформу.

Як повідомив глава МЗС Чехії Якуб Кулганек у Твіттері, Польща під час переговорів в останню хвилину висунула додаткову вимогу: угода між сторонами буде діяти лише два роки. Він зауважив, що Польща хоче експлуатувати шахту ще 22 роки, відтак чехи прагнуть триваліших гарантій.

“Зараз ми діємо нераціонально, але маємо відмовитися!”,- написав Кулганек.

Реагуючи на це повідомлення заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський написав у Твіттері, що Варшава не пропонувала Празі угоду на два роки, а на весь період експлуатації шахти з можливістю її зірвання, якщо одна із сторін не дотримуватиметься її положень. За його словами, польська сторона пропонувала, аби ця угода діяла до 2049 року. Польська пропозиція гарантувала 50 млн євро на проєкти з підтримання рівня грунтових вод у Ліберецькому краї ЧР, очищення води, зменшення рівня шуму від роботи шахти.

Читайте також: Польща не повинна виплачувати ЄС штраф за шахту на кордоні з Чехією - Дуда

Яблонський зауважив, що Польща не могла підписати угоду на 30 років без можливості вийти з неї, якщо інший партнер її порушуватиме.

Польський дипломат підсумував, що в результаті дій чеського уряду Ліберецький край не отримає жодних коштів на проєкти з підтримки грутовних вод, очищення води, а шахта й надалі зможе наближатися до кордону “без жодних додаткових умов”.

, Як повідомляв Укрінформ, суд ЄС 20 вересня зобов'язав Польщу платити Єврокомісії щодня 500 тис. євро штрафу за експлуатацію шахти "Турув" на польсько-чеському кордоні. Уряд Чехії в лютому подав скаргу проти Польщі, зазначаючи, що експлуатація шахти з видобутку бурого вугілля різко знижує рівень грунтових вод у населених пунктах Ліберецького краю ЧР. Нещодавно Моравецький під час пресконференції заявив про “різке погіршення” польсько-чеських відносин, закидаючи Празі небажання вирішувати проблему у зв’язку з наближенням парламентських виборів у Чехії.

Польща вважає рішення суду ЄС “упередженим і несправедливим” і не має наміру припиняти роботу шахти “Турув”.