Каллас може реформувати Європейську службу зовнішніх справ - експерт

Ексклюзив

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, запропонована на посаду високого представника ЄС, має сильні лідерські якості й може наважитись на реформування структури Європейської служби зовнішніх справ, яку незабаром очолить.

Таку думку висловила кореспондентові Укрінформу експертка, менеджерка парламентської групи в ЄП «Renew Europe» Іванна Волочій.

Вона відзначила, що Каллас виразно продемонструвала свої лідерські якості після початку повномасштабної війни РФ проти України. «Вона тоді сформулювала та оприлюднила дуже важливі для європейської спільноти тези. І це сильно вплинуло на її позиціонування в Брюсселі як сильного лідера, сформувало позитивний погляд на Каллас як майбутнього керівника європейської дипломатії, причому не тільки з точку зору «східної політики» (російського напрямку - ред.) та взагалі безпекової політики ЄС», - сказала Волочій.

За її словами, Каллас багато в чому просто вибивається зі стандартів європейського топменеджменту, в котрому, як вважається, поширений принцип “не висовуватися”, тобто бути хорошим, сильним бюрократом, уміти з усіма домовитися, мати помірну позицію. «А тут, на прикладі Каллас, видно кардинальну, чесно кажучи, зміну бачення», – вважає експертка.

На її переконання, естонській діячці може вистачити рішучості внести вагомі зміни в Європейську службу зовнішніх справ (European External Action Service, EEAS), звісно, після того, як опанує всі тонкощі бюрократичної «європейської кухні». «Можливо, Каллас навіть саму структуру якось поміняє – менеджмент, систему безпеки. Можливо, тут будуть якісь нові портфоліо, які додаватимуться», – зазначила менеджерка фракції в ЄП.

Читайте також: Естонка на чолі дипломатії ЄС – «потрібна людина в потрібному місці в потрібний час»

Волочій також високо оцінює перспективи співпраці Каллас та майбутнього генсека НАТО Марка Рютте. «Каллас і Рютте – це буде класний тандем. Вони давно знають одне одного. Обидва з ліберальної спільноти… Щойно розмовляла з колегами з НАТО. І там теж хороші очікування щодо Марка Рютте. Згадаємо, що нинішній генсек Столтенберг займає цю посаду з 2014 року. Тобто найдовше з усіх керівників Альянсу (принаймні за останні сорок років). Тому і в цьому випадку багато очікувань – якогось оновлення у підходах», – резюмувала експертка.

Громадянка Бельгії українського походження Іванна Волочій має досвід роботи в різних європейських структурах. Останні роки вона працює менеджером із питань комунікації ліберальної групи в Європарламенті «Renew Europe / Оновимо Європу» (третьої за чисельністю в ЄП).

Читайте також: Каллас разом із Рютте можуть скласти потужний тандем проти агресії РФ - експерт

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці червня Європейська рада погодила кандидатури для призначення на керівні посади у ключових інституціях ЄС. Зокрема, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас була запропонована на посаду високого представника ЄС.

Фото: Ken Mürk/ERR