Широке співробітництво росії з талібами може призвести до війни у Центральній Азії

Росія й у цім регіоні продовжує вирощувати те, що може пролити велику кров вже за кілька років років

Зараз багато говорять про зближення росії та талібів, але насправді це вже давно сталося. При цьому, нещодавня заява путіна про те, що росія та таліби союзники у “боротьбі” з тероризмом, має змусити напружитися багатьох сусідів як самої росії, так і Афганістану. Причому сусіди це нерідко спільні у цих країн і навіть партнери рф з “бізнесу”. Але про все по порядку.

Для початку, трохи хронології того, як росія нарощувала підтримку руху Талібан, спочатку з метою витіснення США з регіону.

У грудні 2015 року спеціальний представник президента росії в Афганістані Замир Кабулов закликав коаліцію західних країн до співпраці з талібами, нібито з метою боротьби з ІДІЛ. У цей же період російська сторона активно порушує питання про зняття санкцій з Талібан.

2016 року росія розгорнула масштабну фінансову та військову підтримку талібів, відправляючи їм зброю через Таджикистан, про що повідомляв глава сил США в Афганістані генерал Джон Ніколсон. Зокрема, для цього використовувалися спільні навчання Таджикистану та росії. Після проведення навчань російські підрозділи поблизу афганського кордону просто залишали боєприпаси, зброю і навіть техніку, які після безперешкодно забирали таліби. Таким чином, росія забезпечувала талібів зброєю протягом кількох років.

У 2017 році МЗС рф взагалі розгорнуло кампанію з легітимізації терористичного угруповання Талібан як політичної сили. У грудні 2017 року міністр закордонних справ росії сєргєй лавров відкрито визнав, що росія контактує з талібами.

9 листопада 2018 року в рамках «Московського формату» консультацій щодо Афганістану, створеного у 2017 році, у Москві у «Президент-готелі» відбулася закрита зустріч заступників міністрів закордонних справ, спеціальних представників та спостерігачів, а також представників руху «Талібан».

15 серпня 2021 року всі російські «експерти», «політологи», «журналісти» та «політики» тріумфували, коли таліби захопили Кабул. У той же час партнери росії з ОДКБ стурбувалися безпекою своїх територій на кордоні з Афганістаном, зокрема, посібник постачання талібів – Таджикистан.

22 вересня 2021 року в Єкатеринбурзі затримують перших прихильників Талібан, які готували серію терактів на території рф, а на кордоні Таджикистану і не тільки почалися з боку Талібан провокації.

У травні 2023, таліби, яких роками вигодовувала росія, оголошують війну Ірану, яка швидко припинилась, але… Справа в тому, що таліби мають територіальні претензії практично до всіх сусідів Афганістану. Таліби ведуть бойові дії за території Північного та Південного Вазірістану у Пакистані, вони час від часу вторгаються до Сіньцзяно-Уйгурської автономії в Китаї.

Довгі роки росія підтримувала талібів зброєю, давши їм можливість захопити владу в Афганістані, а зараз всебічно їх легалізує, що знову ж таки дозволяє Талібану набирати вагу і нарощувати потенціал. І таке союзництво може призвести до того, що в Центральній Азії спалахне чергове полум’я війни. При цьому, враховуючи амбіції та територіальні претензії талібів, це може статися в будь-якій точці біля кордонів Афганістану.

Сьогодні росія продовжує вирощувати те, що проллє велику кров у регіоні вже за пару-трійку років. Довго невоювати таліби просто не можуть.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач

«Інформаційний спротив»