Росія посилила диверсії в Європі, щоб підірвати підтримку України - посадовець НАТО

Росія активізувала диверсійну діяльність у європейських країнах, намагаючись підірвати підтримку, яку вони надають Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це сказав у вівторок журналістам високопосадовець НАТО під час саміту, що проходить у Вашингтоні.

«У Росії дуже довга історія диверсійних операцій. Те, що відбувається зараз, – це просто більш узгоджені, більш агресивні дії, які ми, безумовно, спостерігаємо з часів холодної війни», – зазначив він.

За словами посадовця, Путін зараз намагається щосили впливати на Європу, діючи через численні фонди, за допомогою дезінформації, диверсій, хакерських атак – «будь-якими доступними йому засобами, щоб підірвати довіру й будь-яку підтримку України».

Читайте також: Науседа на саміті НАТО порушить питання про відповідь на «гібридні атаки» РФ

Представник НАТО уточнив, що йдеться, зокрема, про вбивства, спроби підпалів тощо: «Гадаю, ми спостерігаємо кампанію прихованої диверсійної діяльності з боку Росії, спрямовану на досягнення стратегічних наслідків». Він додав, що Росія посилила активність, вважаючи вибори у США та в інших країнах Заходу «чудовою можливістю, аби спробувати підірвати громадську підтримку» України. Тож союзники розширили обмін розвідувальними даними, і «це означає, що в нас є велика картина того, що відбувається».

Окрім того, посадовець наголосив: «Коли б не закінчився конфлікт, Україна має бути суверенною, незалежною державою, яка здатна приймати рішення щодо своїх заходів безпеки». Ці принципи мають широку підтримку серед населення всіх 32 країн НАТО.

Відповідаючи на запитання щодо заяв експрезидента Трампа про можливість виходу США з НАТО, співрозмовник пояснив, що переважна більшість американців усвідомлює переваги, які надає членство в Альянсі.

Читайте також: Війна в Україні показала важливість взаємосумісності всередині НАТО - Столтенберг

Він підкреслив, що за результатами саміту «ми побачимо шлях, який веде Україну до членства». За його словами, довгострокові зобов'язання, які беруть на себе союзники, допоможуть, аби Україна впевнено протистояла воєнним діям РФ «у недалекому майбутньому», можливо, наступного року. «І це, безумовно, підштовхує їх до того, щоб Україна почала відвойовувати територію і фактично відтісняти Росію», - резюмував представник НАТО.

Як повідомлялося, у Вашингтоні 9–11 липня проходить саміт НАТО, у якому бере участь українська делегація на чолі з Президентом Володимиром Зеленським.