Науседа на саміті НАТО порушить питання про відповідь на «гібридні атаки» РФ

Науседа на саміті НАТО порушить питання про відповідь на «гібридні атаки» РФ

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа на саміті НАТО у Вашингтоні порушить питання про реакцію Альянсу на нещодавні російські гібридні атаки.

Як передає Укрінформ, про це сказав головний радник президента з питань національної безпеки Кястутіс Будріс, повідомляє LRT.

За словами Будріса, НАТО має відповідати на напади, коли будуть зібрані докази того, що Москва несе відповідальність за їхню організацію.

«Президент, безумовно, обговорюватиме випадки, коли ми маємо чіткі докази того, що за цими операціями стоять організатори, планувальники і виконавці. У таких випадках ми, як Альянс, також маємо визначити, як ми реагуємо», – сказав Будріс.

Він додав, що заходи у відповідь можуть включати санкції або розгортання певних сил і засобів. «НАТО не вживатиме симетричних заходів. Тобто, якщо той чи інший агент здійснить якусь кінетичну дію в нашій країні, понівечить наш дорогоцінний пам’ятник чи знищить торговий центр, то це не буде так, що НАТО робитиме такі ж самі дії, що стали б симетричною відповіддю», – сказав радник президента.

Він також підкреслив, що умовою для таких дій має бути політичний консенсус, несприйняття того, що Росія, трохи скорегувавши свою гібридну стратегію, продовжить гібридні атаки «на якомусь іншому рівні». В такому випадку НАТО не має права зберігати спокій, повинно якось реагувати.

Читайте також: Європейська рада пропонує ввести новий режим санкцій за гібридні атаки Росії

Як повідомляв Укрінформ, розвідки США та союзників відстежують збільшення диверсійних операцій низького рівня в Європі, які, на їх думку, є частиною кампанії Кремля, спрямованої на підрив міжнародної підтримки військових зусиль України. Стверджувалося, що таємні операції здебільшого охоплювали підпали або спроби підпалів широкого спектра об’єктів, включно зі складом в Англії, лакофарбовим заводом у Польщі, будинків у Латвії та магазину IKEA в Литві.

Фото: V.Raupelio/LRT.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-