ЄС знову закликав Росію визнати відповідальність за трагедію рейсу MH17

Заява

З нагоди 10-х роковин трагедії малайзійського рейсу MH17 Євросоюз засудив дії Росії та її поплічників і вчергове закликав РФ визнати свою відповідальність за збиття цивільного рейсу над тимчасово окупованою територією України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС від імені всіх 27 країн-членів Європейського Союзу, повний текст якої оприлюднений сьогодні на сайті Європейської ради.

«Європейський союз підтверджує свою повну підтримку всім зусиллям із встановлення правди, справедливості та відповідальності, у відповідності із резолюцією Ради безпеки ООН 2166… Європейський Союз повторює свій заклик до Російської Федерації визнати відповідальність за цю трагедію, та повною мірою співпрацювати у здійсненні правосуддя», - йдеться у документі.

Як наголосив високий представник ЄС, 17 липня європейці вшанують пам'ять 298 безневинних людей, включаючи 80 дітей, громадян 17-ти країн, які загинули в результаті збиття рейсу MH17 Малайзійських авіаліній десять років тому. У цей день, який повертає людей до дуже важких спогадів, ЄС висловлює найглибші співчуття родинам і друзям тих, хто загинув.

Документ нагадує, що 17 листопада 2022 року суд у Гаазі засудив трьох осіб до довічного ув’язнення за їх роль у збитті рейсу MH17. Європейський Союз наголошує, що всі докази, представлені спільною командою слідчих в рамках судового процесу, та які були передані до Європейського суду з прав людини та до Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), чітко свідчать, що ракетна система земля-повітря «БУК», яка була використана для збиття рейсу MH17, без сумніву належить збройним силам Російської Федерації.

«Жодна операція Росії з дезінформації не може спростувати ці головні факти, що були встановлені законним судом», - наголошується у заяві ЄС.

Читайте також: У Нідерландах вшанують пам'ять загиблих у роковини трагедії МН17

Як ідеться у документі, Європейський Союз взяв до відома процедурні ініціативи Нідерландів проти Російської Федерації у Європейському суді з прав людини, а також подання, що були ініційовані Австралією і Нідерландами перед Радою ICAO, що є важливими кроками для досягнення правди, справедливості та відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, суд у Нідерландах визнав винними у справі про збиття літака рейсу MH17 екс-офіцера ФСБ і колишнього «міністра оборони «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерала ГРУ Генштабу збройних сил РФ, главу «ГРУ ДНР» Сергія Дубинського та громадянина України Леоніда Харченка.