Прем'єр Іспанії відмовився давати свідчення у справі проти дружини

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес у вівторок відмовився давати свідчення як свідок в судовому розслідуванні щодо ймовірної корупції та зловживання впливом проти його дружини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Адвокат дружини Санчеса, колишній міністр внутрішніх справ Антоніо Камачо сказав, що свідчення Санчеса тривали дві хвилини. Згідно з іспанським законодавством, близькі родичі, включаючи подружжя, можуть відмовитися відповідати на запитання, коли їх викликає суддя.

Камачо розповів, що слідчий суддя Хуан Карлос Пейнадо поставив йому два питання - чи є він родичем когось із людей, щодо яких ведеться розслідування, і чи хоче він давати свідчення.

Санчес відповів, що Бегонья Гомес - його дружина, і він не хоче давати свідчення.

Судовий розгляд є частиною попереднього розслідування того, чи використовувала Гомес своє становище дружини прем'єр-міністра для пошуку спонсорів для університетського магістерського курсу, який вона вела.

Санчес відкинула звинувачення на свою адресу, заявивши, що вони безпідставні і організовані політичними ворогами.

Пейнадо взяв свідчення у Санчеса в урядовій штаб-квартирі в палаці Монклоа в Мадриді.

Його супроводжували адвокат Гомеса, представники прокуратури та адвокат ультраправої партії VOX, яка використовує правовий інструмент, відомий як «народне обвинувачення», що дозволяє приватним особам подавати кримінальні скарги проти третіх осіб.

Це перший випадок, коли чинного прем'єр-міністра Іспанії викликають для надання свідчень у судовій справі. Його попередника Маріано Рахоя викликали як свідка у 2017 році у справі про хабарництво, яка призвела до засудження кількох членів його консервативної Народної партії і, зрештою, до вотуму недовіри у 2018 році, що дозволило Санчесу стати прем'єр-міністром.

Читайте також: У Португалії ексміністра та одного з найбагатших людей засудили до ув’язнення за корупцію

Пізніше видання Barron’s повідомило з посиланням на AFP, що Санчес подав позов проти судді, який викликав його для надання свідчень у справі про ймовірне зловживання впливом з боку його дружини Бегоньї Гомес, звинувативши його в порушенні закону.

У позові, поданому державною юридичною службою Іспанії, стверджується, що суддя та інші неназвані особи могли вчинити «злочинні дії», не дозволивши Санчесу дати письмові свідчення, як він того вимагав.

«Позов не є лобовою атакою на судову владу. Навпаки, це вираз довіри до судової влади, яка одна здатна покласти край зловживанням, в даному випадку судовим зловживанням, до яких причетний один з більш ніж 5 000 суддів, які виконують свої функції в Іспанії», - йдеться в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, 24 квітня іспанський суд розпочав попереднє розслідування щодо можливого вчинення Бегоною Гомез корупційних дій. Того ж дня Педро Санчес вирішив на кілька днів відмовитися від виконання своїх обов’язків.

49-річна Гомез не обіймає державних посад і не є активною політичною діячкою. Вона вивчала маркетинг і була залучена до проєктів зі збору коштів та неурядових організацій.

Фото: Bloomberg