Берліну нелегко далося рішення видати Росії вбивцю Красікова - уряд ФРН

Федеральний уряд Німеччини підтвердив обмін ув’язнених у Росії політичних заручників на кількох росіян, серед яких «берлінський вбивця» Красіков, видача якого стала нелегким рішенням для Берліна.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду ФРН, передає Укрінформ.

«У тісній співпраці зі Сполученими Штатами та європейськими партнерами сьогодні нам вдалося добитися звільнення 15 осіб, які були незаконно ув’язнені в Росії, і громадянина Німеччини, засудженого до смертної кари в Білорусі», - написав речник уряду Штеффен Гебештрайт.

Він підкреслив, що звільнення стало можливим лише шляхом передачі Росії громадян РФ, пов’язаних із російськими спецслужбами, які перебували у в’язницях в Європі. Серед них був і Вадим Красіков, якого в Німеччині засудили до довічного ув'язнення за вбивство громадянина Грузії в Берліні.

Читайте також: У Wall Street Journal підтвердили звільнення журналіста Гершковича

«Федеральному уряду нелегко далося це рішення», - визнав Гебештрайт. 

Він зауважив, що інтересу держави Німеччина в притягненні до відповідальності засудженого злочинця була протиставлена свобода, фізичне благополуччям і, зрештою, життя невинних людей, ув’язнених у Росії, і несправедливо ув’язнених за політичними мотивами. 

«Наше зобов’язання захищати громадян Німеччини та солідарність із США були важливими мотивами», - поясняв речник рішення уряду.

Гебештрайт висловив сподівання, що всі звільнені сьогодні одужають від фізичних і психологічних страждань в оточенні рідних і близьких. 

«Думками ми з усіма тими, хто сьогодні все ще перебуває в російських в’язницях за висловлення своєї точки зору та правди про загарбницьку війну Путіна проти України. Ваша мужність має бути прикладом для всіх демократів!» - підкреслив Гебештрайт.

Федеральний уряд закликав керівництво Росії та Білорусі звільнити всіх інших несправедливо засуджених політичних в’язнів.

Читайте також: Політвязні, шпигуни та кілер: ЗМІ оприлюднили список ув’язнених, яких обміняли Захід і Росія

Як повідомлялося, 23 серпня 2019 року Красіков у Берліні під'їхав ззаду на велосипеді до чеченського опозиціонера Зелімхана Хангошвілі, який брав участь у Другій чеченській війні як польовий командир і проживав після цього в Німеччині, і зробив три постріли з пістолета в потилицю, в результаті яких Хангошвілі помер на місці. Завдяки свідкам Красіков був досить швидко затриманий. У грудні 2019 року розслідування злочину було передано до Федеральної прокуратури ФРН. Представник Федеральної прокуратури заявив, що вбивство було скоєне за завданням державної влади Російської Федерації. Цю думку поділив і суд. Красікова, який свою провину та зв’язки зі спецслужбами не визнав, засудили на довічне. Росія кілька разів намагалася обміняти своїх політичних заручників на свого агента, але Німеччина не погоджувалась.