Політв’язні, шпигуни та кілер: ЗМІ оприлюднили список ув’язнених, яких обміняли Захід і Росія

Політв’язні, шпигуни та кілер: ЗМІ оприлюднили список ув’язнених, яких обміняли Захід і Росія

Фото
Укрінформ
Росія провела з демократичними країнами обмін ув’язнених, помінявши політичних в'язнів, які мають громадянство західних країн і РФ, на російських кілера, шпигунів і шахраїв.

Як передає Укрінформ, список ув’язнених, яких обміняли, наводить The Insider.

За даними видання, серед звільнених політв'язнів у РФ – опозиціонери, правозахисники, журналісти, а також люди, які потрапили під репресивну машину країни-агресора: Ілля Яшин, Володимир Кара-Мурза, Алсу Курмашева, Андрій Пивоваров, Олег Орлов, Олександра Скочиленко, Лілія Чанишева, Ксенія Фадєєва, Еван Гершкович, Ріко Крігер, Кевін Лік, Демурі (Дітер) Воронін, Вадим Патрік Шебель, Пол Вілан та Герман Мойжес. Всього 15 осіб.

Самий цінний «кадр», якого Росія отримала на обмін, кілер з ФСБ Вадим Красіков. Він був виконавцем кількох замовних вбивств, зокрема бізнесмена Олександра Козлова в Карелії у 2007 році, бізнесмена Альберта Назранова у Москві у 2015 році, чеченського біженця Зелімхана Хангошвілі у 2019 році та інших.

Подружжя російських шпигунів Артема та Анни Дульцевих жило у Словенії, видаючи себе за громадян Аргентини на ім'я Людвіг Гіш та Марія Роза Майєр Муньос. Вони були затримані у Любляні наприкінці 2022 року.

27 лютого 2022 року агент ГРУ Павло Рубцов, який видавав себе за іспанського журналіста Пабло Гонсалеса, був затриманий Польщею на польсько-українському кордоні та звинувачений у шпигунстві на користь Росії.

Читайте також: Росія звільнила з тюрми для обміну журналіста Гершковича та морпіха Вілана - ЗМІ

Російський хакер Роман Селезньов був засуджений у США до 27 років тюремного ув'язнення за шахрайство з використанням комп'ютерних технологій і крадіжку персональних даних.

Бостонський суд у США 7 вересня 2023 року визнав винним в інсайдерській торгівлі російського підприємця Владислава Клюшина та призначив йому 9 років колонії.

У травні 2022 року суд у Норвегії звинуватив у шпигунстві співробітника Арктичного університету Тромсе і опублікував його повне ім'я - Михайло Мікушин, 1978 року народження.

Одного з учасників контрабандистської мережі «Сернія», Вадима Конощонка затримали в естонській Нарві у листопаді 2022 року, коли він своєю машиною віз контрабандні товари військового призначення до Росії.

Читайте також: У РФ опозиціонера Кара-Мурзу перевели на найсуворіший режим ув'язнення

Як повідомлялося, напередодні в Росії почалися несподівані етапування великої групи політичних в’янів, після чого робилися припущення, що готується масштабний обмін ув’язненими між Москвою та західними країнами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-