Росія звільнила з тюрми для обміну журналіста Гершковича та морпіха Вілана - ЗМІ

Росія звільнила з тюрми для обміну журналіста Гершковича та морпіха Вілана - ЗМІ

Укрінформ
Росія звільнила репортера Wall Street Journal Евана Гершковича, колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, а також дисидента Володимира Кара-Мурзу в рамках великого обміну ув'язненими зі США.

Про це повідомляють власні джерела Bloomberg і джерела в адміністрації президента США Байдена CBS news, передає Укрінформ.

Як зазначається, чоловіки перебувають на шляху до місць призначення за межами Росії. Згідно з угодою, США і їхні союзники повернуть Росії ув'язнених, яких вони утримують, повідомили анонімні джерела Bloomberg.

Кремль також звільняє дисидента Володимира Кара-Мурзу, повідомив європейський чиновник на умовах анонімності.

Адміністрація Байдена погодила й обмін російсько-американської журналістки Алсу Курмашевої. Це медіа ресурсу CBS news підтвердив високопоставлений представник адміністрації.

Очікується, що в рамках угоди щонайменше 12 політичних в'язнів, які утримуються в Росії, будуть звільнені і відправлені до Німеччини. А вісім російських громадян будуть повернуті в Росію, в тому числі кілька осіб, яких підозрюють у зв'язках з російською розвідкою. Серед них - Вадим Красіков, який відбуває довічне ув'язнення за вбивство в Німеччині у 2019 році, яке, за словами суддів, було замовлене російською владою.

Читайте також: У Росії журналіста WSJ Гершковича засудили до 16 років колонії суворого режиму

Цей обмін стане частиною обміну 24-ма ув'язненими між США, Росією, Німеччиною та трьома іншими західними країнами.

Деталі угоди, яка координувалася низкою урядових установ США, включаючи Білий дім, Державний департамент і Центральне розвідувальне управління, тримаються в секреті.

Джерела медіаресурсу SOTA повідомляють, що пресконференція частини звільнених політв'язнів очікується в Берліні о 19.00 за місцевим часом.

Як повідомляв Укрінформ, 32-річний Гершкович був заарештований у березні минулого року під час виконання репортерського завдання в у місті Єкатеринбург і звинувачений у шпигунстві на користь ЦРУ. Він і WSJ заперечують ці звинувачення. Минулого місяця його визнали винним і засудили до 16 років ув'язнення.

Вілана, якого затримали у 2018 році, у 2020 році засудили до 16 років за звинуваченнями у шпигунстві, які він заперечував.

Читайте також: Росія перешкоджає присутності Посольства США на судах по справі Гершковича

42-річний активіст із подвійним російсько-британським громадянством Кара-Мурза є критиком Володимира Путіна і був засуджений у квітні минулого року до 25-річного тюремного ув'язнення за звинуваченням у державній зраді та за критику вторгнення Росії в Україну.

Журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву Верховний суд республіки Татарстан (РФ) визнав винною у поширенні «фейків» про російську армію і засудив її до 6,5 року ув'язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-