У Туреччині заявили про свою причетність до обміну в’язнями між США і Росією

Національна розвідувальна організація Туреччини (MIT) стоїть за найбільшим обміном в’язнів між США і Росією з часів Холодної війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Daily Sabah.

За словами співрозмовників у сфері безпеки, обмін в’язнями між США і Росією у турецькій столиці Анкарі, 1 серпня, став результатом комплексної підготовки, включаючи дві зустрічі між представниками залучених країн за два місяці до цієї дати в Стамбулі та Анкарі.

Читайте також: Переговори Заходу із РФ про великий обмін в’язнями тривали понад два роки - Reuters

Джерела додають, що президент США Джо Байден висловив бажання спостерігати за операцією в прямому ефірі, і Туреччина погодилася, перенісши її на 21:00 годину за турецьким часом, що відповідає 10 годині ранку у Вашингтоні.

Байден одразу зателефонував своєму турецькому колезі Реджепу Тайїпу Ердогану після першого контакту зі звільненими в’язнями.

Співрозмовники повідомили, що і США, і Росія хотіли, щоб цей обмін відбувся в Туреччині, що пояснюється їхньою довірою до країни завдяки надійній роботі.

Туреччина також запевнила США та Росію, що заява про обмін не буде оприлюднена до того, як дві країни його підтвердять.

Читайте також: Міністр юстиції ФРН - про обмін в’язнями: Мене хвилювало, щоб Росія їх не отруїла перед вильотом

Зазначається, що Міжнародний аеропорт Есенбога в Анкарі було обрано через його розташування, яке може забезпечити простір «подалі від сторонніх очей», щоб зберегти конфіденційність обміну та забезпечити безпеку.

1 серпня до Туреччини прибули сім літаків, два з США та по одному з Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії та Росії, з в’язнями.

Деяких ув’язнених безпосередньо пересаджували з одного літака в інший, щоб завершити обмін, а деяких доставляли до кімнат в аеропорту, спеціально створених MIT для цієї операції.

Співробітники MIT керували цим процесом, який включав перевірку стану здоров’я в’язнів і підтвердження їхніх осіб.

Деякі в’язні, що прибули з Росії, мали тюремну форму, і MIT допоміг їм змінити форму на цивільний одяг, привезений американською стороною.

Читайте також: Трамп - про обмін в’язнями між США і Росією: Ми укладаємо жахливі угоди

Як повідомляв Укрінформ, 1 серпня в результаті обміну ув'язнених, які утримувалися в семи країнах - Росії та Білорусі з одного боку і США, Німеччині, Словенії, Польщі та Норвегії з іншого було звільнено 24 особи. З російського боку було звільнено 16 ув'язнених, в тому числі одного, який перебував в ув'язненні в Білорусі. Серед них були громадяни Німеччини та США, а також російські дисиденти, більшість з яких були відправлені до Німеччини. Росія отримала вісім осіб, включаючи вбивцю Вадима Красікова, який був ув'язнений Німеччиною.