Китай очікує на зростання підтримки його пропозицій щодо врегулювання «української кризи»

Пекін очікує на збільшення підтримки країнами світу так званого консенсусу Китаю та Бразилії з шести пунктів щодо врегулювання «української кризи».

Про це на брифінгу за результатами четвертого раунду човникової дипломатії стосовно врегулювання російсько-української війни заявив спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Китай щиро сподівається, що більше країн схвалять та підтримають запропонований Китаєм і Бразилією консенсус із шести пунктів. Тоді буде більше надії на деескалацію ситуації, а перспективи миру стануть світлішими», - сказав Лі.

Він зазначив, що його поїздки до Бразилії, Південної Африки та Індонезії 28 липня - 7 серпня зумовлені зростанням занепокоєння у світі триваючими між Росією та Україною бойовими діями і «все більше й більше країн вважають нагальним завданням деескалацію ситуації».

Читайте також: В українському питанні Китай продовжуватиме просувати мирні переговори - МЗС КНР

«Стосовно «української кризи» (так у Китаї називають російську війну проти України – ред.) три країни мають схожі з китайською стороною позиції, вони підтримують комунікацію як із Росією, так і з Україною та залишаються відданими політичному врегулюванню конфлікту шляхом діалогу і переговорів», - зазначив дипломат.

У цьому контексті він вказав на підтримку урядами Бразилії, Південної Африки та Індонезії підходів Пекіна до мирної конференції для припинення російсько-української війни.

«Під час моєї поїздки всі сторони погодилися з трьома елементами міжнародної мирної конференції, запропонованими китайською стороною, серед яких її визнання як Росією, так і Україною, рівноправна участь усіх сторін та справедливе обговорення усіх варіантів врегулювання кризи», - сказав Лі.

За його словами, ці пропозиції «дуже конструктивні», і Китай продовжуватиме просувати їх, аби отримати схвалення більшої кількості країн та створити умови для «допомоги двом конфліктуючим сторонам у відновленні прямого діалогу і переговорів».

Читайте також: Пекін обурився через санкції США проти китайських компаній, які допомагають Росії

«Останнім часом ситуація (у російсько-українській війні – ред.) стає все складнішою, тому Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у просуванні миру та припиненні вогню», - заявив спецпредставник Пекіна.

Як повідомляв Укрінформ, спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей під час поїздки до Бразилії заявив, що так званий консенсус Китаю та Бразилії з шести пунктів щодо врегулювання «української кризи» здобув підтримку в більш як 110 країнах.

Фото: Getty Images