Ядерна риторика не сприяє завершенню війни - речник Генсека ООН

Речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік вважає, що риторика стосовно ядерної зброї, до якої вдається Росія, не сприяє завершенню війни.

Як передає власкор Укрінформу в Нью-Йорку, про це він сказав на пресбрифінгу, коментуючи погрози на адресу Заходу, озвучені на засіданні Ради Безпеки постпредом Росії при ООН Василем Небензею.

Не називаючи Росію, Дюжаррік зазначив: «Риторика, яку ми чуємо, є ще одним свідченням того, що ми не просуваємося до завершення цього конфлікту, як би нам цього хотілося - у рамках міжнародного права й Статуту ООН».

На його переконання, Україна буде одним із пунктів, що посідають важливе місце в порядку денному роботи Генерального секретаря.

Читайте також: Керівництво ООН закликає країни світу докласти зусиль для припинення російської війни

«Думаю, використання мови погроз лише збільшує ризик прорахунку, - додав речник. - А коли справа доходить до ядерної зброї, прорахунок - це те, чого ми не можемо собі дозволити».

Дюжаррік зауважив, що Гутерреш, неодноразово закликав ядерні держави терміново погодитися з тим, що «ніхто з них ніколи й за жодних обставин не повинен застосовувати цю зброю».

Як повідомляв Укрінформ, у пʼятницю Рада Безпеки ООН вкотре зібралася на запит Росії для «засудження» військової допомоги Україні з боку країн Заходу.

Читайте також: Штати у Радбезі ООН розповіли про поставки іранської зброї Росії

Постпред Росії Небензя пригрозив «наслідками» країнам, які дозволять Україні використовувати їхню зброю для ударів углиб РФ. «Якщо рішення про зняття обмежень ухвалено або буде ухвалено, це означатиме, що з цього моменту країни НАТО починають пряму війну з Росією. У цьому разі ми будемо змушені ухвалювати відповідні рішення з усіма наслідками, що випливають із них, для західних агресорів». - зазначив Небензя.