Штати у Радбезі ООН розповіли про поставки іранської зброї Росії

Штати у Радбезі ООН розповіли про поставки іранської зброї Росії

Укрінформ
Поставки зброї Росії з інших країн дають агресору можливість продовжувати найбільше вторгнення в Європі з часів Другої світової війни.

Про це заявив у пʼятницю на засіданні Радбезу заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд, передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Вуд розповів, що наприкінці 2023 року Іран і Росія підписали контракт на поставку сотень ракет, аби Росія здійснювала агресію проти України. Минулого літа іранський персонал навчав російських військовослужбовців використовувати балістичні ракети ближнього радіуса дії «Проєкт 360».

Цього місяця Росія отримала першу партію із сотень цих ракет, зазначив дипломат.

«Максимальна дальність дії ракет становить 120 км, і їх розгортання дає Росії змогу зберігати власні ракети більшої дальності для використання на всій території України», - підкреслив Вуд, додавши, що таким чином Москва має намір вразити більше об'єктів інфраструктури в Україні напередодні зими.

Він нагадав, що передача Росії ракет «є доповненням до тисяч безпілотних літальних апаратів, які Іран відправив до Росії з 2022 року і які російські війська використовують з руйнівними наслідками проти цивільного населення та інфраструктури України».

Читайте також: Україна вважає дієвою заяву ЄС про підготовку санкцій проти Ірану - Сибіга

Партнерство між Росією та Іраном не тільки становить загрозу для України та європейської безпеки, а й безпосередньо впливає на дестабілізаційну діяльність Ірану на Близькому Сході й в усьому світі, зауважив Вуд.

Крім того, Росія імпортувала десятки балістичних ракет і понад 18 тисяч контейнерів із боєприпасами й пов'язаними з ними матеріалами з Північної Кореї, що є порушенням резолюцій Ради Безпеки, які Росія сама підтримала лише кілька років тому, наголосив американський дипломат.

Розповідаючи про обстріли цивільної інфраструктури, Вуд згадав, що «буквально вчора Росія завдала удару по цивільному судну в Чеорному морі, що перевозило пшеницю і прямувало до Єгипту».

Він наголосив, що «створення інтегрованого потенціалу протиповітряної оборони України є пріоритетом для нас та інших».

За його словами, США працюватимуть з Україною, щоб забезпечити її можливостями, необхідними для захисту від російських ракет і атак безпілотників.

У пʼятницю Рада Безпеки ООН вкотре зібралася на запит Росії для «засудження» військової допомоги Україні з боку країн Заходу.

Постпред Росії при ООН Василь Небензя пригрозив країнам, якщо вони дозволять Україні використовувати їхню зброю для ударів углиб РФ, «наслідками».

Читайте також: Військова співпраця Росії з КНДР є порушенням санкцій Радбезу ООН - Євросоюз у МАГАТЕ

«Якщо рішення про зняття обмежень ухвалено або буде ухвалено, це означатиме, що з цього моменту країни НАТО починають пряму війну з Росією. У цьому разі ми будемо змушені ухвалювати відповідні рішення з усіма наслідками, що випливають із них, для західних агресорів». - зазначив Небензя.

Як повідомляв Укрінформ, The Wall Street Journal із посиланням на джерела серед американських та європейських посадовців поінформував, що Іран відправив до РФ свої балістичні ракети малої дальності.

10 вересня США офіційно підтвердили інформацію про передачу Іраном Росії балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-