Шольц вважає, що необхідно «вивчати можливості» щодо мирних переговорів із РФ

Необхідно вивчити всі варіанти пошуку досягнення миру в Україні, хоча Москва й не демонструє наразі бажання й готовності знижувати градус агресії.

Про це заявив журналістам канцлер Олаф Шольц після зустрічі з президентом Казахстану Касим-Жомартом Токаєвим в Астані, передає кореспондент Укрінформу.

«Росія напала на Україну. Тому Німеччина, як і багато інших країн світу, підтримує Україну. Так воно є і так залишиться, щоб країна могла захистити себе, захистити свою цілісність і суверенітет. Але нам також зрозуміло, що водночас залишається необхідним вивчати можливості відкриття мирного розвитку», - сказав Шольц.

Він нагадав про численні конференції, включно з великою мирною конференцією у Швейцарії, яка також завершилася спільною думкою, що має бути ще одна конференція за участю Росії.

«Зараз настав час подивитися, що відбувається. Але для мене зрозуміло, що це не працює: Росія навпаки зараз усе продовжує - продовжує війну і продовжує атакувати Україну з величезною агресією… Ніколи не слід ігнорувати, … що саме Росія не тільки почала війну, але й продовжує її і може в будь-який час зробити свій внесок у те, щоб вона закінчилася тим, що Росія припинить свою агресію», - сказав канцлер.

Слід зауважити, що спочатку планувалася спільна пресконференція двох лідерів.

Раніше президент Казахстану під час зустрічі з Шольцем заявив, що Росію нібито «неможливо перемогти на полі бою».

Читайте також: У Бундестазі пропонують створити контактну групу для перемовин щодо завершення війни в Україні

Коментуючи візит у Казахстан і перед тим Узбекистан, а також участь 17 вересня у саміті «Z5+1» і зустрічі з лідерами п'яти країн Центральної Азії - Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану, - Шольц наголосив на тому, що Центральна Азія стає все більш важливою для Німеччини та Європи. Зокрема, йшлося про залучення технологій ФРН в енергетичний сектор, серед іншого, про можливість постачання нафти для Німеччини, але також розвиток відновлюваних джерел енергії та можливостей виходу на водневу економіку.

Канцлер перебуває з триденним візитом у Центральній Азії 15-17 вересня. Це перший його візит у регіон.