Росія після нападу на Україну більше не захищає міжнародну систему безпеки - Дуда

Росія після агресії проти України вже не є гарантом міжнародної системи безпеки.

Про це у понеділок на Саміті майбутнього у Нью-Йорку заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дуда підкреслив, що цей саміт є доброю нагодою, аби замислитися над ефективністю наявних міжнародних структур у світлі ключових глобальних викликів.

Президент Польщі наголосив, що міжнародний лад, який базується на міжнародному праві та солідарності, як це закріплено у статуті ООН, перебуває під серйозною загрозою.

«Яскравий приклад - агресія Росії в Україні. Як постійний член Ради безпеки, Росія повинна підтримувати як статут ООН, так і міжнародне право. Проте, здійснивши агресію проти суверенної держави, Росія відмовилася від цього зобов'язання. Вона більше не може стверджувати, що захищає безпеку міжнародної системи та інших держав», - підкреслив Дуда.

Він також наголосив на необхідності підвищення ефективності системи ООН. За його словами, щоб відновити віру у мультилатеризм і зберегти мир і безпеку, необхідно зміцнити міжнародне право. Тому, незважаючи на численні застереження щодо системи ООН, кращої альтернативи для мультилатеризму немає.

Читайте також: Науседа і Дуда: У НАТО триває дискусія щодо збиття ракет над Україною

«Сучасні глобальні виклики є складними та вимагають колективних дій, оскільки їх неможливо вирішити наодинці на національному рівні. Відданість мультилатеризму, враховуючи центральну роль ООН, є наріжним каменем зовнішньої політики Польщі. Ми сповнені рішучості захищати статут ООН та його принципи», - констатував Дуда.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку в штаб-квартирі ООН в неділю розпочався Саміт майбутнього за участю глав держав та урядів, а також високопоставлених представників країн-членів. Очікується, що Президент України Володимир Зеленський також виступить у понеділок на Саміті майбутнього.

Фото: UPI