Російська війна створює нову хвилю імперіалізму з минулого - Боррель

Те, що Росія, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН,  чинить в Україні, є не «спеціальною операцією», а прямим терором проти мирного населення.

Про це у Нью-Йорку під час пресконференції за підсумками засідання Ради Безпеки ООН з розгляду ситуації в Україні, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У липні-серпні ми бачили найвищі показники жертв серед цивільного населення з 2022 року, і це було у доповіді ООН. Очевидно, що у Путіна є мета – навмисно зруйнувати житло та цивільну інфраструктуру перед зимою. Дві третини енергетичних спроможностей знищено, а зими в Україні є доволі холодними. Отже, мета (Путіна – ред.) – приректи людей на холод і темряву протягом зими, що наближається. Це не «спеціальна операція». Це шлях терору проти цивільного населення», - зазначив Боррель.

Він наголосив, що ЄС буде надалі підтримувати Україну, оскільки не хоче, щоб вона втратила свою свободу й ідентичність та перетворилася на «другу Білорусь».

«Мир не означає підкорення, мир не означає капітуляцію, мир не означає окупацію. Ми хочемо миру, який поважатиме суверенітет країни. Треба чітко визначити, чим є такий тривалий мир», - підкреслив високий представник ЄС.

Читайте також: Для найшвидшого завершення війни в Україні достатньо вивести війська РФ - Боррель

За його словами, пошук мирного рішення для війни в Україні має відбуватися поряд із її військовою підтримкою, оскільки це «дві сторони однієї монети». Що сильнішими будуть позиції України, то більшими будуть можливості переходу до етапу мирних переговорів. Це мають бути мирні ініціативи, які не передбачатимуть нагороду для агресора, оскільки, за Статутом ООН, кордони між державами не можуть змінюватися силою.

Боррель зазначив, що Рада Безпеки ООН має підтвердити свої зобов’язання у дотриманні Статуту ООН. Це означає негайне зупинення російської агресії та притягнення до відповідальності тих, хто був причетним до численних звірств, скоєних під час загарбницької війни.

«Я був у Бучі, і це не був театр, як про це сказав російський посол. Це не був фейк. Тіла сотень людей на вулицях не були фейком. І вони були там під час російської окупації, - супутники не брешуть. Супутники зафіксували реальність, - хто і де знаходився, до того, як росіяни вийшли», - нагадав керівник європейської дипломатії.

Він зауважив, ця війна завершиться, оскільки всі війни колись завершуються. Але велике значення має, як саме це відбудеться.

Читайте також: Глава МЗС Британії: Путін будує мафіозну імперію на корупції та брехні

«Сьогодні Україна сплачує найвищу ціну своєю кров’ю, життями та руйнуваннями. Але це має бути важливим і для решти світу. Тому що ця війна не лише дестабілізує світ, спричиняє голод і високі ціни на продовольство та енергетику. Вона створює нову хвилю імперіалізму з минулого, який намагається домінувати над спільним майбутнім. Тож міжнародне право – це не вибір. Це необхідність. Якщо ми зазнаємо невдачі в Україні, - ми провалимося усюди. Це саме те послання, яке я хотів сьогодні донести до РБ ООН», - підсумував Боррель.

Як повідомлялося, у Нью-Йорку відбувається 79-та сесія Генеральної Асамблеї ООН. Тема цьогорічних дебатів високого рівня - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь».

Фото: Europa Press