Роспроп запустив чергову серію фейкових наративів про Україну перед візитом Президента Зеленського до США

Роспроп запустив чергову серію фейкових наративів про Україну перед візитом Президента Зеленського до США

Укрінформ
Пропагандисти активізували свої «балакучі голови» на Заході для просування старих кремлівських методичок

На тлі візиту Президента Володимира Зеленського до США з «Планом перемоги» у країнах Заходу активізувалася російська пропаганда. Протягом тижня роспроп у соцмережах та за допомогою власних ЗМІ поширив низку заяв відомих в Європі та США політиків і діячів культури.

Усі вони повторювали російські наративи, які звинувачують США й НАТО в російському вторгненні в Україну, пропонували вигідні Кремлю «мирні плани», стверджували, що продовження війни начебто призведе до ядерного апокаліпсису, і, звичайно ж, хвалили Володимира Путіна.

Одним з таких спікерів є відомий економіст із США Джеффрі Сакс. Під час виступу в ефірі правоконсервативного американського подкасту All-In Podcast він заявив, що в російській агресії проти України начебто винні США, які буцімто організували «державний переворот» під час Майдану в 2014 році, а також своєю політикою нібито змусили російського диктатора Володимира Путіна розпочати війну.

Частину відео з цим спічем почали поширювати іномовні мережі російських ЗМІ, телеграм-каналів та ботів у соцмережі Х.

Наратив про те, що в Україні буцімто стався державний переворот у лютому 2014 року за сприяння США, є фейком, який використовують російська пропаганда та особисто Володимир Путін для виправдання збройної агресії проти України.

І те, що згаданий фейк учергове озвучив американський економіст Джеффрі Сакс, зовсім не дивно.

Незважаючи на те, що Сакс є випускником Гарварду, викладає в Колумбійському університеті, розробляє плани боротьби з бідністю у співпраці з ООН, його цитують The Guardian, The New Yorker, Euronews, ООН, Global Times, Die Zeit та інші авторитетні іноземні ЗМІ, він є звичайним російським пропагандистом.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Сакс спочатку підписав звернення до керівництва США із закликом домогтися миру, щоправда, на умовах Кремля, а вже після цього він став регулярним гостем в ефірах одного з найбільших рупорів російського агітпропу Володимира Соловйова. У російському телевізорі Джеффрі Сакс цитує вигідні Кремлю антиукраїнські фейки та наративи.

Після початку активної президентської кампанії у США Джеффрі Сакс регулярно поширює антиукраїнські наративи у розмовах з різними прореспубліканськими топспікерами та прихильниками Дональда Трампа. Зокрема, під час інтерв’ю Такерові Карлсону він хвалив Путіна й повторив усі фейкові антиукраїнські наративи, які озвучує російська пропаганада.

Про те, що американський економіст поширює російські наративи, пишуть і західні ЗМІ. Зокрема, вашингтонське видання The Hill оприлюднило статтю із заголовком «Від економіста до кремлівського рупора: тривожна трансформація Джеффрі Сакса».

Ще одним проросійським спікером, який намагається відбілити репутацію Володимира Путіна, є відомий німецький актор Тіль Швайгер, що зіграв у стрічці «Достукатись до небес». Коли у вечірньому шоу на одному з німецьких телеканалів його попросили обрати між Володимиром Путіним та Дональдом Трампом, він обрав російського диктатора.

Свій вибір та підтримку Путіна Тіль Швайгер пояснив російськими фейковими наративами, які стосуються Другої світової війни, начебто СРСР сам переміг режим Гітлера, а США та інші союзники вступили у війну нібито коли вже все було вирішено, і лише для того, щоб не допустити поширення комунізму в Європі.

Німецький актор у своєму спічі також виправдовував вторгнення СРСР у Афганістан буцімто війною з ісламістами та звинуватив США у вторгненні Росії у Грузію у 2008 році й окупації Криму у 2014 році, процитувавши старі методички російської пропаганди.

Тіль Швайгер поширює російську пропаганду в Європі щонайменше з 2016 року. Тоді фільм за його участі під назвою Tschiller: Off Duty був заборонений в Україні. Головні події стрічки відбуваються в Москві, а позитивними героями є агенти ФСБ.

Згодом актор неодноразово публічно озвучував російські наративи, зокрема звинувачував США в тому, що ця країна нібито заважає зближенню Росії та Німеччини.

Уже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у жовтні 2022 року, у російських ЗМІ писали, що Швайгер знімається в російському пропагандистському фільмі про колишню канцлерку Німеччини Ангелу Меркель, де грає роль її батька.

Ще одне відео, яке за допомогою власних медійних інструментів поширює російська пропаганда на західну аудиторію, – це виступ президента регіону Кампанії в Італії Вінченцо Де Луки. Під час одного з публічних заходів він заявив, що війна в Україні нібито спричинена тим, що після падіння Берлінської стіни відбулось розширення НАТО. Він також вважає, що Росію начебто «не можна перемогти», і, якщо далі воювати, це нібито призведе до ядерної війни. Під час свого спічу Де Лука заявив, що війну нібито можна було зупинити мирним способом 28 жовтня 2022 року, і тоді Росія начебто не захопила б нові українські регіони.

Це також фейк. Усі ці наративи є особистою думкою Вінченцо Де Луки та дивно збігаються з пропагандистськими темниками Кремля. За час повномасштабного вторгнення РФ не захопила повністю жодної української області в її адміністративних кордонах. Окрім того, 11 листопада 2022 року був звільнений єдиний захоплений РФ обласний центр – Херсон.

А щодо дати 28 жовтня 2022 року, про яку говорить Де Лука, то саме цього дня він організував у Неаполі мітинг за припинення надання військової допомоги Україні, що начебто мало принести мир.

Вінченцо Де Лука також відзначився тим, що пропонував допустити російських спортсменів до Паралімпіади в Парижі, традиційно заявивши, що спорт начебто поза політикою.

Отже, РФ за допомогою «балакучих голів» за кордоном намагається виправдати свої злочини і нав’язати у країнах НАТО думку, що нібито Україна винна в російському терорі проти власного мирного населення, а також просувати потрібні для Путіна наративи на Заході й так впливати на громадянську думку.

Слід зауважити, що згадані вищі спікери – не «міські божевільні» чи конспірологи, яких Кремль традиційно використовує у своїй пропаганді. Це люди, що мають світове визнання, велику аудиторію та значну впізнаваність у своїх країнах.

Усі наведені вище наративи з’явились у публічному просторі протягом тижня. Вони спрямовані на відбілювання Путіна в очах світової громадськості після його заяви у Санкт-Петербурзі щодо нових так званих червоних ліній. РФ намагається медійно створити в західних країнах думку про необхідність капітуляції України замість реалізації «Плану перемоги» Володимира Зеленського, який він збирається представити президентові США Джо Байдену та кандидатам у президенти Камалі Харріс і Дональду Трампу під час візиту на Генасамблею ООН наприкінці вересня.

Раніше роспроп знайшов у заявах угорського історика «докази вини» України в атаках Росії по українській енергоструктурі.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-