Будь-яка загроза АЕС є порушенням міжнародного права - G7

Будь-яка загроза АЕС є порушенням міжнародного права - G7

Заява
Укрінформ
Країни «Групи семи» виступили зі спільною заявою, у якій вкотре засудили збройну агресію РФ проти України та наголосили, що загроза мирним атомним об’єктам є грубим порушенням міжнародного права.

Текст заяви оприлюднений у п’ятницю на сайті Держдепартаменту США, передає Укрінформ.

«Ми закликаємо Росію припинити її атаки, особливо в безпосередній близькості від українських атомних електростанцій. Будь-який збройний напад і загроза ядерним об'єктам, призначеним для мирних цілей, є порушенням принципів міжнародного права», - наголошується в заяві.

Крім того, лідери країн «Групи семи» підтримали оголошену в п’ятницю ініціативу гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо укладення угоди між Україною й Росією для забезпечення безпеки ядерних об’єктів в Україні.

Лідери G7 також засудили «неспровоковану й невиправдану війну» Росії проти України за сприяння режиму Білорусі та висловили «щиру солідарність» та «непохитну підтримку» українського народу, а також співчуття жертвам війни та їхнім родинам.

«Ми засуджуємо російські напади на мирних жителів України та цивільну інфраструктуру, включно зі школами й лікарнями. Ми закликаємо Росію дотримуватись її зобов’язань повністю поважати міжнародне гуманітарне право та права людини», - зазначається в документі.

При цьому підкреслюється, що невибіркові атаки заборонені міжнародним гуманітарним правом.

«Ми притягнемо до відповідальності винних за воєнні злочини, включно з невибірковим використанням зброї проти цивільного населення, і ми вітаємо поточну роботу з розслідування та збору доказів, у тому числі з боку прокурора Міжнародного кримінального суду», - зауважили лідери країн G7.

«Росія повинна невідкладно припинити атаку на Україну, яка суттєво уразила цивільне населення та знищила цивільну інфраструктуру, а також негайно вивести російські військові сили», - вказується в заяві.

Водночас підкреслюється, що проти Росії й Білорусі й надалі вводитимуться санкції та обмеження, щоб зупинити агресію.

Крім того, засуджується застосування російським і білоруським урядами дезінформації, яка ставить під загрозу мирні життя. Країни G7 зобов’язалися протидіяти поширенню пропаганди.

«Ми підтверджуємо нашу підтримку й відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на її територіальні води»,- наголошується в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, зустріч лідерів країн G7 відбулася в п’ятницю в Брюсселі на рівні глав зовнішньополітичних відомств. До «Групи семи» входять Велика Британія, Італія, Канада, Німеччина, США, Франція, Японія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-