ЄС має шукати снаряди для України за межами Європи - президент Латвії

ЄС має шукати снаряди для України за межами Європи - президент Латвії

Укрінформ
Оскільки Євросоюз не встигає вчасно надати Україні артилерійські боєприпаси, він має шукати їх за своїми межами.

Про це сказав президент Латвії Едгарс Рінкевичс в інтерв'ю Politico, передає Укрінформ.

«Ми вже давно виступаємо за те, що якщо не вистачає боєприпасів або не вистачає обладнання в ЄС, то давайте купимо їх деінде і передамо Україні… Зараз важливо, щоб Україна продовжувала боротися і щоб Україна отримувала те, що їй потрібно», – сказав Рінкевичс.

Як пише видання, питання про те, чи всі боєприпаси, які ЄС хоче передати Україні, повинні виробляти компанії в Євросоюзі та Норвегії, було суперечливим від самого початку ініціативи про один мільйон снарядів. Франція, яка має найбільший оборонний сектор у ЄС, наполягала на суворих обмеженнях щодо залучення до ініціативи боєприпасів не з ЄС. Водночас інші держави, зокрема Швеція і країни Балтії, були більш відкриті до купівлі снарядів за межами Європи.

«Нашим головним викликом зараз є не так витрати на оборону, які ми збільшуємо, як те, де ви можете знайти обладнання для поповнення своїх запасів, для переозброєння своїх збройних сил», – сказав Рінкевичс.

Він зазначив, що варто брати до уваги те, що війна в Україні триватиме довше, ніж можна було передбачити півтора роки тому. Тому ЄС потрібно нарощувати свої спроможності.

Президент Латвії також висловив занепокоєння, що проблеми в ЄС можуть вплинути на США, де допомога Україні також зіштовхується з політичними труднощами.

«Коли я розмовляю з американцями, мене трохи турбує те, що вони живуть під враженням, ніби Європа дає недостатньо, хоча насправді ми витрачаємо на Україну, якщо об'єднати і військові, і всілякі програми, більше, ніж Сполучені Штати», – сказав Рінкевичс.

Читайте також: На Таврійському напрямку знищені майже 600 вояків РФ і три склади боєприпасів

«І саме тому я думаю, що якщо вони знову почують, що Європа не здатна виробляти достатньо боєприпасів або надавати достатню фінансову підтримку, то це матиме певний негативний вплив і на дебати в Сполучених Штатах, тому що з'явиться аргумент: "Послухайте, хлопці, якщо Європа робить недостатньо або якщо їй байдуже, то і нам повинно бути байдуже», – переконаний президент Латвії.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Європейський Союз не зможе виконати свій план із постачання мільйона артилерійських снарядів в Україну до березня 2024 року через стан оборонного виробництва й бюрократичні перепони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-