ЄС не розглядав участі своїх сил у війні в Україні - речник

ЄС не розглядав участі своїх сил у війні в Україні - речник

Укрінформ
Позиція Євросоюзу стосовно боротьби України проти російської агресії була визначена від початку: надати Україні все необхідне для її перемоги, і робити це так довго, як буде необхідно, але жодних рішень про направлення військ або наземних сил у зону конфлікту ЄС не розглядав.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європейська позиція є дуже чіткою з початку конфлікту – ми маємо підтримувати Україну у тому, що стосується її самооборони. Шлях, яким відбувається військова допомога, є відповідальністю країн-членів, і вони приймають суверенні рішення щодо цього», - зазначив Стано.

Читайте також: Шольц відкидає можливість, що європейські війська відправлять в Україну

Він утримався від того, щоб коментувати висловлювання певних європейських лідерів щодо розгляду можливості надіслати в Україну війська країн НАТО або ЄС, та знову наголосив, що на загальноєвропейському рівні така опція не розглядалася.

«Погоджена позиція ЄС полягає у тому, що нам потрібно робити все, щоб дозволити Україні перемогти у її правомірній війні проти злочинної агресії. Країни-члени тривалий час тому погодилися з цим та продовжують підтверджувати свої зобов’язання. Вони підтримують Україну багатьма різними шляхами: фінансово, у гуманітарному вимірі, політично та дипломатично, застосуванням обмежувальних заходів, а також наданням військової допомоги», - сказав речник ЄС.

Читайте також: У Сунака заявляють, що Британія не планує відправляти війська в Україну

За його словами, така військова допомога для України частково координується на європейському рівні, шляхом виплати компенсацій країнам-членам за поставлене в Україну військове обладнання з Європейського фонду миру. Але головна частина двосторонніх внесків у військову допомогу для України знаходяться в руках країн-членів.

«Саме країни члени вирішують, яким є найкращий шлях, яким вони можуть підтримати Україну у її потребах. Жодного рішення на рівні ЄС про будь-яке направлення військ або наземних сил в Україну для участі у боях не існує. На цій стадії в ЄС, на європейському рівні, є консенсус, що Україні треба надати все, що вона потребує, і робити це так довго, як буде необхідно. Щоб Україна могла перемогти у своїй правомірній оборонній війні», - додав Стано.

Читайте також: Кремль погрожує НАТО у відповідь на заяву Макрона про можливе відправлення військ до України

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Макрон після міжнародної зустрічі на підтримку України в Парижі заявив, що в перспективі Франція не виключає участі європейських військ у війні в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-