Україна просить дозвіл на використання західної зброї проти військових цілей в Росії - Боррель

Україна просить дозвіл на використання західної зброї проти військових цілей в Росії - Боррель

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до європейських міністрів із наполегливим проханням скасувати заборону на використання західної зброї по військових цілях на території Росії.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, у форматі телеконференції Кулеба поінформував європейських колег про поточну ситуацію в Україні та варварські обстріли російськими загарбниками українських цивільних об’єктів і мирного населення.

«Разом з Кулебою ми обговорили потреби України, щоб вона могла продовжувати самооборону. Це стосується (поставок - ред.) більшої кількості систем протиповітряного захисту, зокрема, Patriot, і особливо - скасування заборони використання західного озброєння проти російських військових цілей в Росії, що є предметом дедалі ширших дискусій. Дедалі більше та більше тих, хто беруть до уваги той факт, що Україна вимушена протистояти атакам, що починаються проти неї з території Росії», - сказав Жозеп Боррель.

Він повідомив, що деякі країни-члени ЄС вже скасували такі заборони, щоб українці могли використовувати європейську військову допомогу для відповіді на атаки з російської території, а не лише з територій України, що були тимчасово окуповані російськими військами.

Високий представник ЄС визнав, що кілька минулих днів були жахливими для цивільного населення як в Україні, так і в Газі - в обох цих місцях. В обох випадках європейські міністри намагалися досягти єдиної європейської позиції, що не завжди є простим завданням.

«Ми мали відеоконференцію з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, який пояснив нам та супроводив свої пояснення зображеннями - про російські атаки проти населення країни, і зокрема, про удар по харківському супермаркету в суботу. Кількість цивільних жертв, а також деякі зображення, які ми бачили, є шокуючими. Як і зображення наслідків атаки проти табору біженців у Рафі вчора вночі», - зазначив Боррель.

Читайте також: Парламентська асамблея НАТО закликає дозволити Україні бити західною зброєю по цілях у Росії

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося формальне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними питаннями якої були врегулювання кризи на Близькому Сході та ситуація в Україні, що складається внаслідок російської агресії.

Завтра обговорення цих тем Рада міністрів ЄС із зовнішніх відносин продовжить за участі європейських міністрів оборони.

На початку свого онлайн-виступу Кулеба показав міністрам фото 8-річного хлопчика Михайла з Харкова, чий батько міг бути серед загиблих у будівельному гіпермаркеті, який росіяни знищили ударом в суботу, 25 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-